Tashi Phuntsok în Covasna: Respect față de Kőrösi Csoma Sándor pentru tot ce a făcut pentru oamenii din Tibet

2017-04-09

Kőrösi Csoma Sándor a deschis un drum spre Tibet, spre pământul interzis. Perseverența sa, sacrificiul său sunt o sursă de inspirație în munca mea de zi cu zi - a spus Tashi Phuntsok la  Chiuruș, unde a participat la un eveniment comemorativ sâmbătă, 8 aprilie, în timpul Zilelor Kőrösi Csoma Sándor.


Tashi Phuntsok, reprezentantul Dalai Lama în Uniunea Europeană și colega sa, Rigzin Choedon Genkhang, au sosit în Transilvania la invitația deputatului european UDMR, Csaba Sógor. Vineri au vizitat Cluj-Napoca, iar sâmbătă al călătorit în Ținutul Secuiesc.

Sâmbătă dimineață au deschis o expoziție despre viața și munca Dalai Lama împreună cu primarul din Covasna, József Gyerő. Tashi Phuntsok și-a exprimat recunoștința pentru  interesul pe care maghiarii din secuime l-au arătat față de Tibet, și ca simbol al aprecierii  sincere, i-a înmânat primarului o eșarfă tradițională albă. Reprezentantul Dalai Lama a călătorit de la Covasna la Chiuruș, unde a participat la slujba Bisericii Reformate și la evenimentul de comemorare, dup[ care la deschiderea oficială a Casei Memoriule Kőrösi Csoma Sándor.

-Am ajuns aici astăzi purtând haine tradiționale tibetane, în opinia că dacă Kőrösi Csoma Sándor ne-ar vedea, dacă ar ști că suntem aici în localitatea sa natală și ne amintim de el, ar fi bucuros să vadă oameni îmbrăcați așa cum a văzut atât de mulți Tibetani în fiecare zi, de-a lungul a atâtor ani. Astfel ne exprimăm noi recunoștința față de tot ceea ce a făcut pentru poporul nostru - a spus Tashi Phuntsok la Biserica reformată din Chiuruș, adăugând: cunoștiințele pe care Kőrösi Csoma Sándor le-a împărtășit despre Tibet a fost foarte valoroasă, pentru că la vremea aceea omul ajungea foarte rar în zona înconjurată de munții Himalaya. "Astăzi, munții nu mai reprezintă obstacolul. Astăzi, obstacolele sunt puse în calea spre cunoaștere de către un sistem. Îndemn maghiarii din România să se mândrească cu predecesorul lor și să-i împărtășească curiozitatea. Îi îndemn să învețe despre Tibet și despre situația drepturilor omului de acolo "- a subliniat el.

Faptul că valorile cum ar fi pacea, toleranța, înțelegerea, iertarea, sau modestia sunt mai presus de orice pentru Dalai Lama, chiar mai presus decât problema Tibetului, subliniază măreția sa. În al doilea rând Dalai Lama promovează armonia și înțelegerea religioasă între tradițiile lumii, și doar în al treilea rând vorbește despre poporul Tibetului. El s-a angajat să fie vocea poporului din Tibet în lupta lor pentru justiție, până când se va găsi o soluție reciproc avantajoasă.

Deputatul european UDMR Csaba Sógor, a spus în cadrul ceremoniei comemorative: problema oamenilor din Tibet ridică probleme de drepturile omului care nu pot fi ignorate. "Ca maghiar din România pot să înțeleg situația poporului tibetan, chiar dacă nu am trăit tragedii similare cu cele de acolo. În Parlamentul European, atunci când avem de-a face cu Tibetul și misiunea Dalai Lama, suntem puțin egoiști, pentru că încercăm în același timp să prezentăm și situația minorității maghiare din România", a subliniat el. Deputatul european a arătat că este important pentru noi că ambasadorul Dalai Lama a vizitat comunitatea maghiară din România și ne-a mulțumit pentru sprijinul nostru, pentru că modul în care acei oameni luptă continuu de atâția decenii pentru drepturile lor, în mod pașnic, prin dialog, este un exemplu pe care comunitatea noastră ar trebui să o urmeze.

LA încheierea ceremoniei premiul Kőrösi Csoma Sándor din acest an a fost acordat arhitectului Irimiás Balázs. El a inițiat conservarea și restaurarea camerei din Zangla, India, unde a trăit Kőrösi Csoma Sándor, lucrând la acest proiect cu câteva sute de voluntari. Csaba Sógor a elogiat  munca arhitectului.