Premiul Cetățeanului European acordat pentru protectorul valorilor naturale și culturale din Transilvania

2016-09-23

In acest an, două persoane din România au primit Premiul Cetățeanului European,  Prof. Dr. Iordan Gheorghe Bărbulescu si Dr. Barbara Helen Knowles, cercetător biolog din Marea Britanie, protector al valorilor naturale și culturale din Transilvania. Premiile au fost înmânate pe 23 septembrie la Biroul de Informare al Parlamentului European în București.


Deputatul european UDMR Csaba Sógor a inițiat nominalizarea doamnei Barbara Knowles, nominalizare susținută și de colegii săi, Iuliu Winkler și deputatul european din Marea Britanie Catherine Bearder. Premiul a fost acordat post-mortem. Rodics Gergely directorul executiv al Asociaţiei Microregionale Pogány-havas, cu care Barbara Knowles a lucrat împreună timp de mai mulți ani a preluat premiul în numele cercetătorului.

Biologul Barbara Knowles a lucrat la Universitatea Cambridge și a scris pentru mai multe jurnale științifice de renume. "Barbara a înțeles importanța armoniei între tradițiile vii, valorile culturale și naturale, agricultorii din mediul rural și natură. Era convinsă că europenii occidentali au multe de învățat de la europenii din estul continentului. Barbara avea convingerea că printr-o cooperare europeană comună putem crea legislația necesară menită să protejeze nevoile specifice ale comunităților noastre", a declarat deputatul european Sógor Csaba la ceremonia de decernare.