Dezbatere privind situația persoanelor cu dezabilități la Sfântu-Gheorghe
Reprezentanții organizațiilor neguvernamentale care se ocupă de situația persoanelor cu dizabilități au făcut apel pentru o mai bună coordonare a activităților organizațiilor sociale și stabilirea mai exactă a obiectivelor comune. Specialiștii au avut o întâlnire în acest scop la Sfântu Gheorghe unde au căzut de acord să colaboreze mai eficient în viitor pentru a îmbunătăți situația persoanelor care trăiesc cu dizabilități.
Mai mulți profesioniști din județele Cluj și Covasna au participat sâmbătă, 26 noiembrie la evenimentul intitulat Viitorul Transilvaniei, un viitor pentru toți. Evenimentul a fost organizat de Péter Makkai, directorul Fundației Creștine Diakonia și deputatul european UDMR Csaba Sógor. Csaba Sógor a prezentat Cadrul legislativ al UE privind Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap.
Participanții au enumerat mai multe probleme fundamentale cu care se confruntă cei care activează în acest domeniu: pe lângă faptul că organizațiile non-guvernamentale care furnizează servicii sociale dispun de o slabă finanțare, legislația în vigoare de multe ori le și îngreunează activitatea. Un exemplu în acest sens este legea 448/2007 privind drepturile persoanelor cu dizabilități, un act normativ ale cărui prevederi sunt depășite. Termenul handicap din textul acestei legi este o discriminare din punct de vedere european. De asemenea, utilitatea legii este îndoielnică în ceea ce privește angajarea persoanelor cu dizabilități. Numărul persoanelor cu dizabilități, care au intrat pe piața forței de muncă a crescut cu doar 10 mii de la intrarea în vigoare a acestei legi. Statisticile arată că din totalul de 700.000 de persoane doar 35.000 sunt angajate în momentul de față în România.
Experții din domeniu sunt de părere că programul național elaborat de guvern pentru a sprijini centrele de zi și locuințele sociale afectează negativ activitatea organizațiilor civile, pentru că doar organizațiile guvernamentale pot beneficia de aceste programe.
"Societatea civilă trebuie să-și facă auzită vocea și trebuie să completeze munca politicului. Există o nevoie de colaborare pe ambele părți. Aceasta este calea spre progres", a subliniat Csaba Sógor adăugând că nivel de dezvoltare a unei societăți este reprezentată și de modul în care tratează persoanele cu dizabilități. "Noi, reprezentanții UDMR, vrem să construim o Transilvanie unde sunt respectate familiile, tinerii și cei vârstnici, și persoanele cu dizabilități", a formulat în intervenția sa eurodeputatul. Csaba Sógor a prezentat Cadrul UE pentru Convenția Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap spunând că Statele Membre ale UE trebuie să garanteze faptul că persoanele care trăiesc cu dezabilități își pot exercita pe deplin drepturile, la fel ca oricare alt cetățean. Acest aspect include și dreptul lor de a avea un rol în viața publică.
Deputatul european a adăugat că afacerile sociale țin competența statelor membre, iar UE poate contribui doar la sprijinirea politicilor în acest domeniu, inclusiv prin promovarea bunelor practici în statele membre. Deputatul european UDMR este de părere că societatea civilă are un rol important în încurajarea statelor membre în urmarea acestor exemple.