Csaba Sógor și Pál Csáky despre viitorul Europei

2016-10-15

Deputații europeni Csaba Sógor și Pál Csáky au vorbit despre recentele schimbări în Europa,  evoluția multiculturalismului european, cauzele și consecințele crizei refugiaților și efectele Brexit. Politicianul  maghiar din Slovacia, Pál Csáky a sosit la Cluj-Napoca la invitația deputatului european  Csaba Sógor pentru un eveniment care a avut loc vineri, 14 octombrie și care a fost găzduit de episcopul evangelic luteran Dezső Zoltán Adorjáni.


"Uneori pare că Uniunea Europeană este lentă în luarea deciziilor. Asta este pentru că încercăm se evităm confruntările și căutăm să rezolvăm problemele prin dialog. Perioada care vine ne va arăta în ce măsură Europa Creștină va  reuși un dialog eficient cu comunitatea musulmană"- a spus Csaba Sógor.

Vorbind despre Brexit, eurodeputatul Pál Csáky a susținut că acesta ar putea slăbi Uniunea Europeană, dar și că părăsirea Europei de către englezi nu este încă bătută în cuie. În opinia sa, Primul Ministru al Marii Britanii,  Theresa May a luat o decizie bună atunci când și-a propus să ducă la bun sfârșit rezultatul referendumului din Marea Britanie. Totuși este foarte posibil ca în cazul în care condițiile atașate ieșirii din UE vor fi foarte nefavorabile și Theresa May va lansa un nou referendum în 2019 privind noul acord, noul referendum să eșueze.. "În cazul în care acordul eșuează, nu va mai fi nici o ieșire" - a arătat Pál Csáky.

În opinia deputatului european UDMR "divorțul" va afecta ambele părți din punct de vedere economic, ceea ce ar putea schimba opinia celor  pro Brexit. "Intensitatea grupului pro-ieșire pare să fi scăzut, odată ce militanții acestui punct de vedere au rămas fără un scop clar după referendum. În același timp, încrederea în democrație a devenit mai puternică, având în vedere că un lider pro-UE are de gând să ducă negocierea criteriilor de ieșire la bun sfârșit, pentru că asta a reieșit din referendum a fi voința poporului "- a explicat Csaba Sógor.