Migrația: oportunitate sau amenințare?
Criza umanitară, juridică și politică însoțește criza refugiaților în Uniunea Europeană – a declarat Csaba Sógor în timpul unui discurs susținut la Miercurea-Ciuc pe 30 martie, la un eveniment organizat de Consulatul General al Ungariei în România și Asociația Németh Géza.
"Aproximativ trei la suta din populația lumii a fost întotdeauna pe drum. Acest lucru este alarmant astăzi, pentru că odată cu creșterea populației globale aproximativ 262 de milioane de oameni migrează acum dintr-o parte a lumii într-alta” - a spus Csaba Sógor. Deputatul european UDMR a adăugat: schimbările climatice vor fi printre cauzele migrației globale în următorii 30 de ani.
În legătură cu criza refugiaților Csaba Sógor a explicat: cinci ani de război în Siria au făcut ca 12 milioane din cei 20 de milioane din totalul populației acestei țări să rămână fără adăpost. 8 milioane dintre acești oameni caută refugiu în interiorul granițelor țării, iar 4 milioane încearcă să găsească adăpost altundeva. În ultimii ani aproximativ 2 milioane s-au refugiat în Turcia, 1 milion în Liban și 1 milion dintre ei au venit în Europa în ultimii ani.
"Europa nu a fost pregătită pentru acest lucru, și ca urmare acum ne confruntăm cu o criză umanitară, juridică și politică” - a declarat deputatul european, explicând: Există o criză umanitară, pentru că trebuie să găzduim mii de oameni dintr-o dată; ne confruntăm cu o criză juridică deoarece legislația europeană în vigoare s-a dovedit depășită, și unele state membre nu reușesc să se conformeze cu legile Europene; și ne confruntăm cu o criză politică, deoarece unele state membre mai mari nu au admis că țările mai mici ar putea avea și ele dreptate când au afirmat că Europa nu poate să găzduiască toți refugiații care vin în Europa.
Sógor a declarat: "Criza refugiaților este cea mai mare provocare de până acum a UE, dar prezintă și o oportunitate. Fenomenul ne-a arătat că trebuie să regândim valorile europene și ce înseamnă a fi european, modul în care moștenirea noastră iudeo-creștină influențează cultura noastră și așa mai departe. Europa trebuie să decidă ce fel de viitor vrea pentru cetățenii săi. Europa trebuie să rămână calmă în timpul acestui proces, să nu piardă din vedere obiectivele sale de termen scurt și lung, dar nici să nu uite să se comporte în mod uman.”