Istoria sculptată în piatră: pietre funerare în cimitirul vechi din Viforoasa

2016-07-11

Tineri cercetași din Belgia au ajutat la restaurarea pietrelor funerare din cimitirul vechi din Havadtő / Viforoasa. Peste 400 de pietre memoriale evocă secolele trecute în comuna din județul Mureș. Cimitirul găzduiește cel mai valoros patrimoniu de acest fel din regiune, pentru a cărui conservare Asociația Pro Havadtő a lucrat neîncetat în ultimii ani.


Sub patronajul deputatului european Csaba Sógor și al Grupului Partidului Popular European,  Asociația Pro Havadtő a organizat un seminar internațional în data de 10 iulie la Viforoasa. Deputatul european UDMR a felicitat asociația pentru activitatea sa și a salutat tinerii cercetași belgieni, care prin munca lor de voluntariat au oferit un exemplu în altruism pentru orice comunitate. 

"Noi avem încă capacitatea de a lucra împreună și avem comunități puternice, un lucru din ce în ce mai rar în zilele noastre. Trebuie să ne străduim să păstrăm entuziasmul pentru conservarea patrimoniului nostru. Atâta timp cât avem entuziasm și putem lucra împreună vor exista mereu oameni care doresc să ne ajute și să ne susțină" – a declarat deputatul european. Csaba Sógor a amintit: conservarea și promovarea culturii și a diversității culturale sunt obiective comune în Uniunea Europeană, și vor exista mereu fonduri accesibile celor care lucrează în acest scop.