Comunitatea maghiară din Arad a comemorat moștenirea lui Gyula Salacz și Pál Jávor

2016-02-01

În data de 31 Ianuarie, comunitatea maghiară din Arad l-a comemorat pe fostul primar al orașului, Gyula Salacz și actorul Pál Jávor. Gyula Salacz a fost primar timp de 26 de ani (1875-1901), lucrând pentru revitalizarea economică a orașului dar fără să uite nici de importanța patrimoniului cultural al acestuia. 


Maghiarii din Arad l-au celebrat și pe actorul Pál Jávor, încarcerat în 1944 pentru că a refuzat să ajute autoritățile să o găsească pe soția sa, de religie iudaică. Deputatul european UDMR, Csaba Sógor   a fost invitat de János Irházi, președintele asociației arădene Qult-Art, unul dintre organizatorii evenimentului.    
„Aradul a fost un oraș prosper în aceea perioadă pentru că a avut parte de pace, dezvoltare economică și oameni devotați” – a spus Csaba Sógor la eveniment, adăugând:“există mulți oameni printre noi care ar putea fi buni primari și care doresc să servească comunitățile în care trăiesc. Acești oameni trebuie căutați și încurajați să se alăture muncii noastre comune de a construi un viitor mai bun."