Reuniunea localităților Tárkány în Nagytárkány (Veľké Trakany)

2015-06-09

Reuniunea localităţilor Tárkány a fost organizată pentru acea de-a unsprezecea oară. De această dată gazda evenimentului din perioada 6-7 iunie a fost Nagytárkány (Veľké Trakany) unde au participat şi delegații unor localităţi din România şi Ungaria.


Iniţiativa pentru organizarea acestui eveniment a apărut în 2000 când Nagytárkány şi Felsőtárkány au semnat un contract de cooperare, iar peste un an a avut loc prima reuniune a celor două comunităţi. De atunci evenimentul s-a extins și prin urmare în acest an au sosit participanţi din mai multe localităţi cum ar fi Kis- şi Nagytárkány (Slovacia), Tărcaia (Transilvania), Felsőtárkány şi Mezőtárkány (judeţul Heves, Ungaria) şi Tárkány (judeţul Komárom-Esztergom).
Reuniunea Tárkányilor organizată de consiliul local din Nagytárkány a fost finanţată în acest an din fonduri europene. Unul dintre evenimente  a fost expoziţia de desene care au avut ca temă Uniunea Europeană. La această expoziţie au fost incluse lucrări din toate cele şase localităţi cu numele de Tárkány. Ulterior, europarlamentarii Csaba Sógor și Pál Csáky au purtat o discuție despre problemele actuale ale UE și despre viitorul Europei.

Csaba Sógor a început discursul său cu un citat-Márai, prin care a subliniat importanţa solidarităţii europene şi a solidărităţii minorităţilor. "Conștiința vocației și a rolului european şi responsabilitatea profundă înseamnă: a iubi şi a servi poporul de care ne leagă limba, memoriile, soarta şi mai presus de acestea destinul naţional." Sógor Csaba a menţionat că reuninea Tarkanyilor este un eveniment care amplifică solidaritatea şi care întărește relaţiile transfrontaliere. A mai adăugat: poporul maghiar a fost separat doar prin graniţe dar cultural şi spiritual a reușit să rămână parte a unui întreg național.

La discuţiile forumului, eurodeputatul UDMR a evidenţiat că în Europa şi în UE cel mai important lucru pentru maghiarii de peste hotare este să-şi găsească siguranţa: Oricare ar fi destinația Uniunii Europene, pentru noi cel mai important lucru este să avem parte de securitate: pe lângă securitatea economică, securitatea alimentară, securitatea cibernetică, etc, obiectivul nostru este să ajungem la siguranţa culturală şi siguranţa supraviețuirii minorităţilor din Europa - a menţionat Sógor.