Csaba Sógor: pe lângă doliul pentru trecut, trebuie să ne preocupăm și de construirea viitorului

2015-06-08

Cu ocazia Zilei Solidarității Maghiare în data de 7 iunie, duminică în comuna Ciocaia s-a ținut o slujbă religioasă și a avut loc comemorarea Tratatului de la Trianon. La acest eveniment local Csaba Sógor, europarlamentarul UDMR a ţinut un discurs în care a accentuat că pe lângă doliul pentru trecut, trebuie să ne gândim și la construirea viitorului.


Potrivit lui Csaba Sógor, cu ocazia Zilei Solidarității ne putem simți ca la o înmormântare, unde pe lângă doliu putem să ne și bucurăm de prezența rudelor noastre. Această zi este dedicată comemorării trecutului nostru comun, dar în acelaşi timp trebuie să luăm în calcul şi sarcinile care ne așteaptă. 

În anul 1941, între pereţii catedralei din Košicė, Márai a avut o serie de reflecţii pr care le-a transcris şi în cartea sa intitulată Kassai őrjárat, despre faptul ce înseamnă rezistenţa în Europa războaielor: "Să fii creştin înseamnă să fii cult, să fii responsabil şi să ştii că Regatul meu nu face parte din această lume (...) Europa îşi poate recăpăta măreţia şi puterea sa doar prin smerenie, renunțare și auto-cunoaștere. Europa poate fi salvată numai de acele forţe care au construit aceste catedrale şi această spiritualitate: forţele credinţei, demnităţii şi ale inteligenţei."

Csaba Sógor a subliniat că în timpul slujbei religioase comemorative a citat din scrisoarea  profetului Ieremia care a fost adresată celor deportați în Babilonia.   "Căutaţi pacea pentru cetatea în care v-am dus în captivitate şi rugaţi-vă Domnului pentru ea, căci de bunăstarea ei depinde şi bunăstarea voastră!" - Şi noi am dori ca în ţările noastre comunităţile maghiare să aibă parte de fericire, prosperitate, iubire şi siguranţă. Prin urmare, pe lângă faptul că ne aducem aminte de ce s-a întâmplat cu noi acum 90 de ani, trebuie să luăm toate măsurile pentru a avea un viitor sigur, fericit şi frumos - a declarat eurodeputatul.