Csaba Sógor: Frica față de minorități s-a amplificat în Europa

2015-06-13

Situația din Ucraina și tensiunea din jurul imigranților umbrește poziția minorităților etnice autohtone. Din cauza celor întâmplate în ultima perioadă, s-a amplificat frica de minorități în Europa – despre acest fenomen a vorbit Sógor Csaba la Miercurea Ciuc.


Europarlamentarul UDMR a ținut un discurs intitulat ”Drepturile minorităților: mai mult ca drepturile omului?” la primăria orașului Miercurea Ciuc în data de 12 iunie.

Sógor Csaba și-a început discursul prin conturarea provocărilor actuale ale Uniunii Europene: a vorbit despre îmbătrânirea societății europene dar a amintit și problema imigranților și refugiaților în privința protecției minorităților. Situația minorităților etnice autohtone în Europa trebuie tratată cu soluții specifice. Europa este conștientă de acest lucru și totuși experiențele arată că tensiunea actuală din Ucraina și problema imigranților a condus la amplificarea fricii de minorități. Toate acestea nu favorizează rezolvarea problemelor minorităților autohtone – a subliniat deputatul UDMR.

Dávid Veress, gazda evenimentului, l-a întrebat pe invitatul său despre perspectivele formulării unor dispoziții europene privind protecția minorităților. Sógor Csaba a subliniat: Chiar şi în Parlamentul European trebuie să convingem majoritatea că o legislaţie pentru protecţia minorităţilor implementată în toate statele membre ale Uniunii, pe lângă rezolvarea relaţiei dintre minoritate şi majoritate, ar genera şi avantaje economice şi sociale. - Unde avem posibilitatea, arătăm de ce este importantă protecţia minorităţilor etnice autohtone. Aceasta este responsabilitatea noastră. La întrebarea dacă vreodată va exista o legislaţie pentru protecţia minorităţilor etnice, putem da un răspuns pozitiv chiar dacă suntem la începutul acestui drum - a adăugat Csaba Sógor.

În ceea ce priveşte întrebarea din titlul conferinţei, dacă drepturile minorităţilor sunt mai presus de drepturile omului, Sógor Csaba a declarat: chiar dacă UE este împotriva drepturilor colective – pe principiul este că toţi cetățenii sunt egali – posibilitatea folosirii acolo unde trăim a limbii materne și a simbolurilor noastre și conservarea culturii noastre este de fapt o problemă colectivă. Potrivit europarlamentarului din Transilvania, toate acestea au sens numai dacă  le exersăm într-o comunitate. - Este important deci ca supraviețuirea minorităţilor etnice să fie asigurată pe lângă drepturile individuale prin drepturi colective - a sugerat Csaba Sógor.