Expoziția despre secuii din Bucovina deschisă și la Zăbala

2015-05-24

Expoziția Muzeului Völgységi de la Bonyhád intitulată "Cu capul ridicat - secuii din Bucovina în Ungaria 1941-2011" poate fi vizitată acum și la Muzeului Etnografic Ceangăiesc din Zăbala. Expoziția a fost prezentată anterior la Muzeul Fészek în Siculeni, Muzeul Csíki Székely în Miercurea-Ciuc și Asociația Etnografică Kriza János în Cluj-Napoca.


Muzeului Etnografic Ceangăiesc din Zăbala funcționează de 12 ani, cea mai mare parte a materialelor expuse în prezent fiind rezultatul muncii lui Ferenc Pozsony, președintele Asociației Etnografice Kriza János din Cluj-Napoca. Muzeul ere expoziții permanente și temporare despre cultura și etnografia ceangăilor. 

Expoziția a fost deschisă de către Krisztina Csibi, director al Casei Maghiare din Budapesta, care a ajutat la crearea materialului expoziției bazate pe fotografii și documente colectate de la familii secuiești pe parcursul a mai multor ani de către Asociația Națională a Secuilor Bucovineni.

Deputatul european Csaba Sógor a spus la deschiderea de duminică a expoziției: cei 250 de ani de istorie a secuilor din Bucovina ne învață despre respectul pentru pământul natal, pentru că secuii nu au uitat niciodată unde s-au născut și de unde au venit, chiar dacă viața i-a purtat pe alte meleaguri. "Secuii din Bucovina ne amintesc de rădăcinile noastre orientale, de valorile prezente în viața secuilor de azi: sacrificiul, disciplina, și puterea comunității" - a declarat eurodeputatul.

Deputatul european UDMR a subliniat de asemenea: cunoașterea istoriei noastre și păstrarea valorilor și a tradiționale nu poate fi completă decât dacă există și vor exista inițiative civile precum Muzeul Etnografic Ceangăiesc.

Katalin Thiesz și familia Dezső a cântat cântece folclorice la eveniment.