Csaba Sógor: trebuie să fim pregătiți pentru oportunitățile de finanțare din noul cadru financiar al UE
Oportunitățile de finanțare din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, care urmează să fie disponibile administrațiilor locale au fost prezentate primarilor din județul Covasna pe 19 februarie la un eveniment intitulat Dezvoltare rurală prin fonduri Europene. Evenimentul a fost organizat la inițiativa deputatului european Csaba Sógor în parteneriat cu compania RegioConsult și organizația teritorială a UDMR din Covasna.
Întâlnirea a fost găzduită de vicepreședintele Consiliului Județean Covasna József Nagy și a fost deschisă de eurodeputatul Csaba Sógor. Reprezentatul UDMR a declarat: “Obiectivul întâlnirii a fost prezentarea oportunităților de finanțare care urmează să fie disponibile administrațiilor locale în perioada de finanțare 2014-2020. Oportunitățile de finanțare din următorul ciclu sunt încă în curs de dezvoltare, dar unele lucruri se conturează deja. Cred că e foarte important să ne pregătim din timp pentru aceste oportunități, astfel încât comunitățile rurale să poată accesa fonduri pentru dezvoltare și proiecte benefice acestora” – a precizat deputatul european.
România poate cheltui fonduri din cadrul financiar 2007-2013 până la sfârșitul anului curent. Specialiștii în consultanță pentru proiecte de finanțare Gabriella Banu și Szabolcs Ilyés au precizat că România a reușit să atragă 50-60% din fondurile disponibile până acum. “Chiar dacă reușim să ajungem la 70% până la finele anului, tot vom restitui 9 miliarde de euro în bugetul European. Ungaria și Polonia au dovedit că se poate ajunge și la 90%, asta ar trebui să fie și obiectivul nostru în următoarea perioadă” – a explicat Szabolcs Ilyés. Acesta a adăugat că UE va aloca României aproape 42 de miliarde de euro în următorul ciclu financiar, cu 10 miliarde mai mult față de 2007-2014.
Specialiștii au prezentat detaliile oportunităților de finanțare 7,2 și 7,6 care urmează să fie disponibile din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, precizând că administrațiile locale ar trebui să beneficieze de aceste oportunități. Prima se adresează investițiilor în infrastructură, iar a doua investițiilor în protejarea patrimoniului cultural.
Sistemul de accesare a acestor fonduri va suferi unele schimbări și transformări structurale în perioada care urmează, menite să ușureze procesul birocratic. Spre exemplu, în loc de cele opt sau zece instituții care coordinează în momentul de față aceste proiecte vor exista doar trei. Primarii au subliniat importanța necesității unui sistem mai transparent care să crească volumul cererilor. Deputatul european Csaba Sógor s-a angajat să dea voce în forul Parlamentului European îngrijorărilor exprimate de primarii din județul Covasna.