O nouă expoziție la Muzeul Fészek Tájház din Siculeni

2014-09-13

O nouă expoziție poate fi vizitată la Muzeul Fészek Tájház din Siculeni, în vecinătatea monumentului comemorativ al Siculicidului. Expoziția prezintă fotografii ale lui Gyula Ádám despre viața ceangăilor. 


Expoziția, parte a Festivalului Cepei aflată la cea de-a VI-a ediție, a fost deschisă sâmbătă, 13 septembrie de către europarlamentarul Csaba Sógor. Europarlamentarul UDMR a spus: scopul Muzeului Fészek Tájház este de a arăta atât localnicilor cât și turiștilor ce a însemnat Siculicidul din 1764 și cine au fost actorii acesteia. Cu același scop muzeul a deschis de curând alte trei expoziții despre secuii din Bucovina în Ungaria, despre istoria monumentului comemorativ al Siculicidului și despre decorațiunile folclorice ale ceangăilor din Ghimeș și ale secuiilor din Bucovina. "Noua expoziție ilustrează viața ceangăilor din Moldova, dar Muzeul pregătește o a cincea expoziție despre ceangăii din Țara Bârsei", declarat europarlamentarul.

Csaba Sógor a adăugat: arta populara are limbajul și formele sale aparte, care nu s-au schimbat de-a lungul secolelor: "De-a lungul istoriei noastre ne-am simțit mereu nevoiți să ne afirmăm independența. Nu doar în fața adversarilor, ci și nouă înșine. Expoziția de aici este dovada vie a faptului că, deși frontierele s-au schimbat în jurul nostru, noi am fost mereu statornici, identitatea și simbolurile noastre sunt neschimbate de sute de ani", a declarat europarlamentarul.

Expoziția prezintă satele ceangăilor în care aceștia s-au relocat de-a lungul anilor, primele dintre așezări fiind fondate în secolul al 14-lea de Monarhia Ungară. Astăzi, ceangăii trăiesc în regiunea Moldova, în special în județele Neamț și Bacău, separați de Transilvania de Munții Carpați.  Ceangăii sunt de religie catolică: conform recensământului din 2012, 185.000 de catolici trăiesc în regiunea Moldova, dar numai 40.000 dintre aceștia au declarat limba maghiară ca fiind limba lor maternă sau a doua limbă. Satele maghiarilor ceangăi au trecut printr-un proces de asimilare etnică, lingvistică și religioasă în ultimele sute de ani.