Problema minorităților naționale tradiționale trebuie tratată la nivel European
”Cheia rezolvării conflictului din Ucraina constă în rezolvarea problemelor legate de situația minorităților naționale”, a spus Csaba Sógor la tabăra studenților de științe politice din Rimetea.
La evenimentul organizat între 3-6 iulie de organizațiile studențești POLITEIA și KoMPOT și Universitatea ELTE din Budapesta, participanții au discutat despre subiecte cum ar fi autodeterminarea, naționalismul sau politicile internaționale. Europarlamentarul UDMR Csaba Sógor a vorbit vineri despre conflictul din Ucraina din perspectiva dezbaterilor din Parlamentul European.
Europarlamentarul a analizat cele patru dezbateri organizate la PE pe această temă și rezoluția adoptată în februarie ac., prin care se solicită Rusiei să respecte suveranitatea țărilor vecine și să nu considere teritoriile partenerilor din est ai Uniunii Europene ca zone de influență. Rezoluția precizează că ucrainenii sunt cei care trebuie să decidă despre viitorul țării lor. Ulterior, după invazia Peninsulei Crimeea, Parlamentul European a și prevăzut sancțiuni contra Rusiei și a luat o poziție fermă privind protecția minorităților. În opinia eurodeputatului, conflictul din Ucraina este un exemplu perfect pentru a dovedi că situația minorităților naționale autohtone trebuie abordată la nivelul Uniunii Europene.
Europarlamentarul UDMR a fost de părere că acest conflict dintre ucraineni și ruși, care este departe de a fi soluționat, ar trebui să apropie națiunile europene și să le ajute în rezolvarea problemelor legate de minorități. "De exemplu, cooperarea româno-maghiară ar trebui să ia o nouă turnură pentru ca cele două etnii să poată trăi împreună ca vecini buni. Eu am speranța că vom vedea progrese în această chestiune", a spus Sógor.