Csaba Sógor: Obiectivul nostru comun este să menținem problema protecției minorităților pe agenda Parlamentului European

2014-06-27

"Cooperarea între grupurile politice de la Bruxelles, unde doar 3,46 la sută din deputații europeni sunt maghiari, este esențială pentru atingerea obiectivelor de politică națională", a susținut europarlamentarul Csaba Sógor la evenimentul organizat în data de 27 iunie la Budapesta de către Institutul de Cercetare pentru Politici Naționale. 


Secretarul de stat adjunct din Ungaria responsabil pentru politicile naționale Zsuzsanna Répás și europarlamentarul maghiar din Slovacia Pál Csáky au fost de asemenea prezenți la evenimentul intitulat Reprezentarea maghiarilor din Slovacia și România în Parlamentul European.

Participanții au analizat prezența la vot la recentele alegeri pentru PE și au vorbit despre prioritățile următorului mandat. Vorbind despre rezultatele alegerilor din România, Csaba Sógor a arătat: "Era de așteptat ca participarea la vot a maghiarilor din România să fie mai mică decât media națională, față de 2007 și 2009, când cetățenii de etnie maghiară s-au prezentat la vot într-o proporție de 15% mai mare față de concetățenii lor români. Oamenii cred că facem pași prea mici atunci când vine vorba de rezolvarea problemelor minorităților naționale. În parte, în ziua alegerilor oamenii au stat acasă și pentru că Inițiativa Minority SafePack a fost respinsă.". În opinia eurodeputatului UDMR prezența la vot în zonele rurale a fost mai bună datorită faptului că fermierii se bucură în mod direct de beneficiile și subvențiile UE.

Sógor a mai menționat că cel mai important obiectiv al deputaților maghiari de la Bruxelles este de a menține problemele minorităților pe agenda PE. "Noi trebuie să menținem problemele de drepturile omului și ale minorităților pe ordinea de zi ale comisiilor și grupurilor de lucru din PE. Îmi doresc să văd un cadru legislativ cuprinzător privind protecția minorităților la nivelul UE, așa cum este și strategia pentru romi. Deputații maghiari din Ungaria și de peste hotare trebuie să continue cooperarea în vederea atingerii obiectivelor noastre comune în domeniul politicilor naționale și al protecției minorităților", a subliniat Sógor.