Sándor Kőrösi Csoma comemorat în satul său natal

2014-04-13

Moartea lui Sándor Kőrösi Csoma a fost comemorată pentru cea de a douăzeci și cincea oară printr-un șir de evenimente organizate în perioada 10-12 aprilie în satul Chiuruș și în orașul Covasna. În încheierea evenimentelor Csaba Sógor a elogiat în biserica reformată locală atașamentul lui Csoma față de religia și națiunea sa.

În ultima zi a seriei de evenimente, participanții la comemorare s-au adunat în aceeași biserică mică în care odinioară a fost botezat și Sándor Kőrösi Csoma. La slujba ținută de preotul reformat Zoltán Balogh au fost prezenți atât persoane din lumea bisericii cât și din viața publică.

La eveniment a vorbit și eurodeputatul UDMR Csaba Sógor, care în mediul internațional de la Bruxelles a prezentat cu mai multe ocazii aspecte din viața și activitatea lui Csoma, cu care acesta a îmbogățit nu doar viața științifică secuiască și maghiară, ci și cea universală.

”Acum câteva săptămâni am organizat la Parlamentul European o expoziție despre călători și exploratori maghiari, între care și despre Csoma. Și acolo trebuie să se vadă ce am dat și ce oferim în continuare Europei. În data de 13 mai această expoziție va ajunge și la Covasna”, a spus Csaba Sógor, conform căruia ”aceste ocazii oferă un bun prilej să ne amintim de înzestrările cu care au pornit de acasă mai marii noștri. Csoma a pornit din acest loc și, deși ulterior a ajuns la Aiud și la Göttingen, statornicia și atașamentul său față de națiunea și religia sa se datorează ordinii secuiești și acelei comunități disciplinate care l-a făcut mare”, a declarat eurodeputatul.