Motive milenare în casa regională Fészek Tájház

2014-04-13

Sâmbătă, 12 aprilie, cu titlul ”Motive milenare în arta decorativă populară” în casa regională Fészek Tájház din Siculeni a avut loc o expoziție ce prezintă arta decorativă a ceangăilor din Ghimeș și a secuilor din Bucovina. Actualitatea expoziției a fost dată de expoziția de ouă vopsite din Ghimeș cu o tehnică ce poate fi învățată și de către vizitatori în baza descrierilor expuse pe tăblițe.

O parte din exponatele ce oferă o perspectivă asupra motivelor milenare păstrate intacte de către secuii din Bucovina au fost puse la dispoziția Fészek Tájház de către Muzeul Völgységi din Bonyhád. Cei interesați se pot familiariza cu bogatul univers de motive prezente pe veșmintele populare expuse și fotografiile cu țesături, broderii, huse de pernă, cămăși, veste, cojoace și blănuri. În cealaltă sală a casei regionale vizitatorii vor putea să observe un interior de casă din Ghimeș, unde au fost expuse și ouă vopsite de către Gyöngyvér Bíró.

Expoziția a fost deschisă în comun de către eurodeputatul Csaba Sógor și Angéla Ferencz, directoarea Centrului Cultural al județului Harghita, după care Hajnal Galaczi, învățătoare de profesie, a cântat cântece din Ghimeș.

În discursul său de deschidere Csaba Sógor a vorbit despre importanța păstrării tradițiilor populare, citând din cartea lui Gábor Lükő, Formele sufletului maghiar: ”Arta populară, literatura populară și muzica populară trăiesc împreună în sufletul celor de la sat, noi orășenii am fost cei care le-am despărțit. Analizele au meritele lor, și mecanismul unui ceas poate fi cunoscut doar de către cel care îl deschide, dar acesta să fie atent să și poată să pună piesele la loc.”

”Gábor Lükő a descris în 1942 ceva pentru care a fost nevoie de mai mult de cincizeci de ani să fie conștientizat: pășind în ”camera curată” acesta nu a văzut doar decorații sculptate ci și motive milenare, simțindu-se aproape de cei care cu peste o mie de ani în urmă au trăit, muncit și au întemeiat familii acolo. Aici, în această mică încăpere putem să ne apropiem și noi de strămoșii noștri”, a declarat Sógor, adăugând că, în mod similar, Fészek Tájház încearcă ca prin prezentarea patrimoniului tradițional să completeze și să facă tangibilă memoria istorică celebrată și de monumentul comemorativ al  masacrului de la Siculeni.

În discursul ei, directoarea Angéla Ferencz a vorbit despre rolul Fészek Tájház în umplerea unui gol: ”Aș fi fost mult mai mândră dacă atunci când au fost aici la monument, aș fi putut arăta prietenilor mei secui din Bucovina și acest loc”, a spus aceasta, accentuând ideea că aprecierea Ținutului Secuiesc ține mai ales de instrumentele folosite cu care se pot spune și arăta cât mai mult și într-un mod cât mai creativ despre locuitorii acestei zone.