Aproape o sută de participanți la Programul de afaceri al tinerilor organizat la Miercurea Ciuc

2013-07-28

Programul de afaceri pentru tineri (PAT), organizat la Miercurea Ciuc pentru cea de a treisprezecea oară  a fost deschis prin prezentarea făcută de europarlamentarul UDMR Csaba Sógor.


Seria de formări organizată de Fundația de Burse Calasanctius a avut loc și în acest an în trei locații. După finalizarea programului la Beregszász și Tatabánya, cea de-a a treia etapă a avut loc la departamentul din Miercurea Ciuc a Universității Maghiare din Transilvania – Sapientia în perioada 28 iulie – 3 august.

PAT se adresează liceenilor de 17-18 ani interesați în profilurile de economie, afaceri, marketing și media. În grupurile de lucru tinerii au oportunitatea să-și extindă cunoștințele și să dobândească experiență practică prin elaborarea de planuri de afaceri, de marketing și de media.  Pe lângă activitățile profesionale, programul PAT include și muncă de voluntariat și excursii. În acest an formarea din Miercurea Ciuc a avut aproape o sută de reprezentanți înscriși, proveniți din toate colțurile Transilvaniei. 

Eurodeputatul UDMR Csaba Sógor este unul din sprijinitorii programului încă de la începuturile acestuia, pentru că în viziunea sa spiritul antreprenorial trebuie educat timpuriu. Aceste programe auxiliare de educație asigură în primul rând dobândirea de cunoștințe practice, a subliniat deputatul, recomandându-le tinerilor să se străduiască să cunoască lumea în mod independent, să fie rebeli, dar în același timp să și creeze ceva pentru societatea lor. 

În prezentarea sa de deschidere, Sógor a vorbit și despre munca sa din Parlamentul European, noile provocări ale Europei, modificarea indicilor demografici, trendul ascendent al țărilor din est, efectele crizei economice și rolul din ce în ce mai important al societății civile. Tinerii au fost în mod particular interesați în tema definirii noțiunii de familie ce a apărut cu ocazia discuțiilor privind modificarea constituțiilor din Ungaria și din România. Așa cum a reieșit din discuții, păstrarea sistemului valori creștine este importantă și pentru tânăra generație. Csaba Sógor a declarat că în Uniunea Europeană aceasta este o întrebare destul de dificilă pentru a cărei rezolvare există exemple diferite. În opinia deputatului, nu putem să renunțăm la valorile noastre culturale și religioase, ci trebuie să le ducem cu noi  și în noua Europă unificată.