Tabără de înot la Vlăhița cu tema ”Europa minorităților”

2013-08-01

La cea de-a treia ediție a taberei de înot intitulată ”Europa minorităților” organizată la Vlăhița, Csaba Sógor a vorbit despre situația minorităților din Uniunea Europeană. Evenimentul destinat în primul rând elevilor de școală generală și de liceu a fost realizat de organizația din Mediaș a MADISZ (Asociația Democrată a Tinerilor Maghiari) în perioada 28 iulie -3 august, cu participarea a aproximativ cincizeci de tineri din județele Covasna și Sibiu.


Csaba Sógor le-a vorbit școlarilor despre Europa multiculturală și de modul în care Uniunea Europeană a făcut posibil ca, oriunde călătorim în spațiul acesteia, să fim tratați în mod egal. ”Eu sfătuiesc orice tânăr – ca și pe copii mei - să învețe cât mai multe limbi europene. Noi, maghiarii minoritari din Transilvania, avem posibilitatea ca, pe lângă limba noastră, să învățăm și limba țării, de unde mai e doar un pas să învățăm și alte limbi”, a spus deputatul, arătând avantajele persoanelor multilingve pe piața muncii. Sógor a subliniat și cât de important este ca copii maghiari din Transilvania să beneficieze de educație în limba maghiară, existând pericolul ca tinerii să nu învețe bine limba lor maternă - mai ales în cazul comunităților în care maghiarii au o proporție mică în populație.
Participanții au arătat un interes deosebit față de activitatea eurodeputatului, programului lui și modul de lucru din PE. Sógor și-a prezentat programul de lucru, spunând că se deplasează la Bruxelles fiecare luni și se întoarce în Transilvania doar la sfârșitul săptămânii de lucru a PE, unde încearcă să împace activitatea sa din circumscripție cu programele de familie.