Oportunități de afaceri în Armenia și Africa discutate în Gheorgheni

2013-09-08

Potențialul Ținutului Secuiesc și al regiunii Gheorgheni și oportunitățile de colaborare cu Armenia și Gambia au fost principalele teme discutate în cadrul primei întâlniri a oamenilor de afaceri organizate în cadrul Festivalului Artistic al Armenilor din Gheorgheni.

În perioada 6-7 septembrie Asociația Catolică Armenească din Gheorgheni, Federația Armenilor Maghiari din Transilvania și Parohia Catolică Armenească din Gheorgheni au organizat pentru cea de a treia oară Festivalul Artistic al Armenilor, oferind o largă paletă a programelor legate de cultura armenească.

Întâlnirea oamenilor de afaceri a fost deschisă de Attila Puskás, președintele Federației Armenilor Maghiari din Transilvania, care a reamintit că pe parcursul istoriei armenii au avut un rol semnificativ în dezvoltarea Transilvaniei. Tot în acest spirit, asociația armenească și-a propus sprijinirea activității întreprinzătorilor.

La eveniment a participat și Hamlet Gasparian, ambasadorul Armeniei în România, care și-a început vizita la Gheorgheni cu o întâlnire cu liderii autorităților locale, întâlnire la care s-a convenit sprijinirea cooperării dintre un oraș din Armenia și Remetea.

Participant la discuții, Barna Pál Zsigmond, consulul general al Ungariei din Miercurea Ciuc, la rândul său a declarat că și istoria economică a Ungariei datorează enorm armenilor, care au adus cu ei o semnificativă bază de cunoștințe economice în țară. Consulul general a vorbit despre situația financiară, administrativă și socială a Ungariei în raport cu situația din Europa Centrală și de Est, respectiv Uniunea Europeană.

Csaba Sógor, deputat în Parlamentul European din partea UDMR a abordat problema situației economice a UE din perspectiva de membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale. Politicianul UDMR a considerat binevenită ideea organizării întâlnirii, fiind de părere că relațiile economice cu Orientul trebuie luate cât mai în serios.

”Trăim într-o perioadă în care și UE are nevoie de exemple de bune practici. Orientul are avantajul că încă mai deține un puternic spirit comunitar – aici ar trebui să revenim și noi”, a explicat Sógor. În opinia eurodeputatului, în cazul în care regiunea Gheorgheniului intenționează să dezvolte relații economice cu țările caucaziene, atunci cel mai de încredere partener este Armenia. Politicianul a mai adăugat că volumul de investiții străine în regiune ține de conducerea acesteia, pentru că nu e indiferent ce fel de servicii sunt oferite investitorilor. ”Dacă tot vin aici și se interesează, trebuie să-i câștigăm pentru noi, să finalizăm lucrările noastre la termen și să fim parteneri serioși” a rezumat acesta.

Pál Osváth, șeful reprezentanței diplomatice a României în Republica Gambia a venit cu propuneri de oportunități concrete de investiții. În opinia sa, firmele de tâmplărie din Gheorgheni producătoare de case din lemn ar putea găsi piețe de desfacere în Africa, în Gambia sau în Sierra Leone.