Csaba Sógor: Politica trebuie să se refere la comunitate și nu la politicieni

2013-10-18

În data de 18 octombrie a.c. la departamentul din Târgu Mureș al Universității Maghiare din Transilvania – Sapientia Csaba Sógor a ținut o prelegere în fața a peste o sută de studenți despre teme UE și activitatea sa din Parlamentul European.


În introducerea sa, Sógor și-a prezentat munca din Parlamentul European și temele cu care se ocupă în comisiile de specialitate și delegațiile în care este membru. Așa cum a spus, pe lângă protecția minorităților, ia parte și în dezbaterile privind drepturile omului și politicile sociale. Europarlamentarul a mai vorbit și despre Europa în schimbare, indicii demografici și problemele ce  - direct sau indirect - afectează cetățenii UE: crearea de locuri de muncă, educația profesională, importanța educației continue, schimbările climatice, imigrația, corupția și criminalitatea infantilă din UE.

”Câteodată ni se pare că Parlamentul European nu se ocupă de cele mai importante probleme, de exemplu, atunci când reglementează curbura castraveților. Și asta este o sarcină a PE, să ne gândim doar la faptul că există o sută de mii de pesticide, din care PE a reglementat doar șase mii. Despre celelalte nici nu știm ce efect au asupra sănătății noastre. Trebuie să înțelegem că UE lucrează pe planuri de termen lung”, a explicat Sógor. Acesta a mai prezentat studenților și două filme de campanie prin care cetățenilor europeni li se atrage atenția asupra nevoii de a participa la deciziile politice.

”Politica trebuie să se refere la polis și la comunitate, nu la politicieni. Nu e suficient dacă cetățenii intervin în procesele politice doar cu ocazia alegerilor. Rolul societății civile devine din ce în ce mai important în completarea politicului. Inițiativa cetățenească europeană, de exemplu, este un instrument foarte util în această privință”, a sugerat deputatul.