Csaba Sógor a vorbit la Dobra despre finanțările pentru agricultură

2013-10-19

Cea de-a șasea ediție a Festivalului de culesul viei de la Dobra, realizat concomitent cu întâlnirea descendenților reformaților refugiați în localitate, a demarat printr-o masă rotundă. La manifestare a luat parte și Csaba Sógor, eurodeputatul UDMR cu rădăcini în această localitate. 


Pe lângă întreprinzătorii locali, primarii și viceprimarii localităților învecinate, la masa rotundă au participat și oaspeți din Cered (Ungaria), Tajti (Slovacia), Budapesta, Kazincbarcika (Ungaria) și Garderen (Olanda).

Eurodeputatul UDMR Csaba Sógor a vorbit despre politica agricolă comună a UE și posibilitățile actuale de finanțare. După spusele acestuia, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat puține cereri de proiecte în acest an, datorită epuizării alocărilor financiare aferente axelor prioritare ale Programului Național de Dezvoltare Rurală, inclusiv cele ale operațiunilor populare cum ar fi operațiunea 1.1.2 adresată tinerilor fermieri. În legătură cu reforma Politicii Agricole Comune Sógor a explicat că aceasta acordă statelor membre o marjă de mișcare până acum nemaiîntâlnită în definirea modelelor lor agricole și a sprijinului financiar agricol. În sensul recentei înțelegeri între Consiliu și Parlamentul European, statele membre vor putea decide în viitor în privința a 70% din sprijinul financiar agricol ce le revine din bugetul comunitar.