Ce a știut NATO despre noi? – Lucrarea lui János Fodor prezentată și la Târgu Mureș

2013-10-19

După Bruxelles, tânărul istoric János Fodor și-a prezentat studiul în domeniul documentelor NATO și în fața publicului din Târgu Mureș. Evenimentul a avut loc vineri după-amiaza în Casa Bernády.  


Lucrarea cu tema activității NATO de monitorizare a României și Ungariei socialiste a doctorandului Universității Babeș-Bolyai, a fost realizată prin sprijinul europarlamentarului Csaba Sógor, care i-a oferit tânărului și posibilitatea unei stagii în cabinetul său din Parlamentul European. Lucrarea a fost realizată sub îndrumarea profesională a istoricului Csaba Zoltán Novák.

După prezentarea studiului participanții au avut ocazia să pună și întrebări autorului. În privința activității curente de monitorizare a NATO, Fodor a explicat că în prezent sunt vizate țările de mai de la Est. Fiind membre ale UE, orice fel de informații privind România și Ungaria pot fi obținute deja cu ușurință. În ceea ce privește problemele privind minoritățile, noi informații vor deveni accesibile doar după desecretizarea în anii viitori a următorului lot de documente.

Conform eurodeputatului Csaba Sógor aceste cercetări vor permite să înțelegem cum ne-a văzut și cum s-a raportat la noi Vestul. ” Trebuie să ne cunoaștem mai întâi trecutul ca să putem clădi un viitor mai bun. Astăzi suntem parteneri ai NATO și ai țărilor occidentale. În ciuda acestui fapt, este important ce imagine arătăm despre noi și cum putem să îmbogățim acest parteneriat. România nu poate să-și permită să ajungă în rândul ”elevilor răi”, trebuie să lăsăm în urmă odată pentru totdeauna trecutul socialist”, a conchis deputatul.
Rezultatele cercetării vor fi în curând accesibile în formă electronică și pe pagina web a eurodeputatului.