Educația maghiară din Târnăveni are 140 de ani

2013-11-17

Sâmbătă, 17 noiembrie, aniversarea de 140 de ani a educației în limbă maghiară a fost sărbătorită printr-o serie de evenimente ce au durat o întreagă zi. La invitația consilierului local și directorului adjunct al Școlii Generale Traian, Sándor József Fodor, la eveniment au luat parte și europarlamentarii UDMR Iuliu Winkler și Csaba Sógor, și președintele organizației UDMR din județul Mureș, Zsombor Brassai.


În cuvântarea sa, Csaba Sógor a insistat asupra diferenței etimologice dintre cuvintele maghiare ce desemnează comunitățile minoritare: ”szórvány” (comunități împrăștiate) și ”diaszpóra” (diasporă). ”În timp ce cuvântul szórvány semnifică împrăștiere și diminuare în educație și în comunitate și amintește de clopote amuțite și școli depopulate, cei șase sute de elevi și preșcolari maghiari din localitate care doresc să se educe în instituții de limbă maghiară nu reprezintă ”szórvány” ci diasporă.
Putem să învățăm de la cei de religie israelită care vorbesc de diasporă, în sens de comunități ce au capacitatea să se multiplice și în condiții străine dificile”, a arătat eurodeputatul. Sógor a mai subliniat că, în conformitate cu rapoartele Parlamentului European, statele de succes sunt cele care în loc de armată sau servicii secrete, investesc în educație și sănătate. Deputatul a dat exemplul orașului Turda, unde dezideratul educației independente de limbă maghiară s-a realizat datorită hotărârii consiliului local, prezenței maghiare în Parlament și puternicei voințe a comunității locale.