Expoziția itinerantă despre viața lui Sándor Makkai a ajuns și la Covasna

2013-11-18

Expoziția itinerantă realizată la Budapesta ce prezintă viața, opera și activitatea bisericească, literară și publică a scriitorului maghiar și episcopului reformat din Transilvania va ajunge și în diverse localități din regiunea natală a acestuia.


După Cluj Napoca, expoziția va putea fi vizitată și în orașul Covasna, unde în data de 17 noiembrie expoziția a fost deschisă în sala de congregație a bisericii reformate locale în comun de Csaba Sógor, deputat UDMR în PE, Lilla Makkai, nepoata scriitorului, și Zoltán Balogh, preot reformat din Covasna.

Csaba Sógor, susținător încă de la început al realizării expoziției, a declarat: ”Sándor Makkai a fost în același timp scriitor, preot, teolog, episcop și – prin funcția sa – persoană publică și politician. Astăzi trăim într-o lume în care și noi trebuie să răspundem mai multor funcții, statutul de minoritari a maghiarilor ne-a predestinat pentru acest lucru, fie că ne gândim acum la Gábor Bethlen, Károly Kós sau la Sándor Makkai. Literatura maghiară ar fi mult mai săracă fără operele Táltoskirály, Sárga vihar, sau Ördögszekér, dar și în viața bisericii putem să ne ghidăm după învățătura sa, conform căreia teologia nu se poate practica fără cunoștințe de pedagogie și psihologie. Credo-ul său politic, după care nu putem avea rezultate fără să căutăm înțelegerea reciprocă și consensul, este de actualitate și astăzi.”

Conform lui Sógor, viața și opera lui Sándor Makkai ne amintește și de faptul că e posibil să și obosim în multiplele noastre bătălii. Considerând nedemnă statutul de minoritar, în 1936 acesta a renunțat la sarcinile sale de episcop și a emigrat în Ungaria. ”Adesea și noi obosim și spunem: nu se poate. Sau continuăm activitățile noastre de clădire a comunității, atât cât suntem lăsați, în măsura posibilului. Împreună cu Sándor Reményik spunem: Putem, pentru că trebuie! Putem să muncim pentru îmbunătățirea vieții maghiarilor în familii, în biserici, în autorități locale, în parlamente. În această muncă trebuie să ne dovedim capabili în solidaritate și nu în dezbinare”, a arătat eurodeputatul.