Întâlnire între Csaba Sógor şi studenţi la Miercurea Ciuc

2013-11-22

În cadrul prelegerii ținute la Universitatea Maghiară din Transilvania – Sapientia la Miercurea Ciuc, europarlamentarul Csaba Sógor a vorbit studenților dspre mecanismele de funcționare ale Uniunii Europene, rolul legislativ al Parlamentului European și activitatea sa din cadrul Partidului Popular European.


La discuția ce a avut loc vineri, în data de 22 noiembrie la invitația instituției, au participat în primul rând studenții de la secția Comunicare și relații publice. Eurodeputatul a abordat mai multe teme și probleme globale prin care studenții să poată înțelege mai bine funcționarea Uniunii Europene. Conform lui Sógor, Parlamentul European elaborează reglementări în toate domeniile vieții, asigură securitate pentru cetățenii uniunii și în același timp îmbunătățește calitatea vieții acestora. Eurodeputatul a mai atins și teme precum siguranța alimentară, protecția mediului, traficul de copii și organe, imigrația ilegală, corupția și criza economică și morală. 

La întrebarea privind modul în care chestiunea autonomiei teritoriale secuiești apare în Uniunea Europeană, Sógor a răspuns că autonomia, ca și formă de administrație, este o competență a statelor membre în care Uniunea Europeană nu intervine. După Sógor, raportul Tavares ce a criticat guvernarea din Ungaria a fost măcar util în sensul că și instituțiile UE și-au dat seama că criteriile de la Copenhaga, și între acestea și cea referitoare la la protecția minorităților, trebuie respectate și de către statele membre. Eurodeputatul maghiar din Transilvania a accentuat faptul că rezolvarea chestiunii autonomiei teritoriale ține de cultura politică a diferitelor țări. ”Acest lucru depinde de faptul dacă noi putem să ne așezăm la discuții și să convingem colegii noștri români că, de exemplu, autonomia pentru Ținutul Secuiesc ar fi avantajoasă economic și pentru ei”, a explicat Sógor.    

Acesta a  mai arătat  că dacă urmărim dezvoltarea Uniunii Europene, putem observa că organizația ce și-a avut originea în comunitatea economică inițială în prezent ia decizii în majoritatea domeniilor vieții. ”Mai devreme sau mai târziu, Europa va conștientiza că va trebui să intervină și în chestiunea minorităților, că, de exemplu vor trebui să existe răspunsuri europene și la problemele maghiarilor din Transilvania”, a conchis eurodeputatul.