Masă rotundă și festivităţi de Crăciun la Bistrița

2013-12-14

Organizația din Bistrița a UDMR a ținut festivitatea sa tradițională de crăciun pentru cea de-a zecea oară. La evenimentul de sâmbătă mai mult de șase sute de copii au primit cadouri, după care a avut loc concertul pentru copii a formației Bóbita.


La eveniment famiile cu copii mici din localitățile locuite de maghiari, au fost așteptați cu scene de nativitate, cântece de crăciun și poezii.

Alături de comunitatea maghiară din Bistrița la jubileu au fost prezenț și Csaba Sógor, europarlamentar din partea UDMR, mai mulți aleși locali, precum și reprezentanții orașelor înfrățite. În urarea sa, politicianul UDMR a citat din Evanghelia după Luca și i-a îndemnat pe cei prezenți să fie mai atenți unul la celălalt. ”Să-l găsim pe copilul Isus înseamnă ca în această perioadă de sărbătoare să ne putem bucura ca și copii și așa să ne apucăm din nou de muncile noastre”, le-a spus Sógor participanților.

Anterior festivității de crăciun, la invitația președintelui UDMR Bistrița, Attila Décsei, Sógor a participat la o discuție deschisă la Casa Maghiară, unde a vorbit celor interesați despre activitatea sa din Parlament și teme UE de actualitate.

La discuție, eurodeputatul a expus și modul în care pe lângă munca sa din comisia de specialitate a PE încearcă să țină pe ordinea zi de la Bruxelles problema maghiarilor din România. Răspunzând la o întrebare din audiență, acesta a spus că încearcă să profite de orice ocazie pentru a face cunoscuți maghiarii din Transilvania, atât în Europa, cât și în afara acesteia. ”În Parlamentul European putem să spunem cine suntem și să ne arătăm valorile atât în fața microfoanelor cât și pe coridoare. Dar la fel de important este ca atunci când se dezbate, de exemplu, problema Tibetului, ce preocupă pe toată lumea, să fim acolo și să găsim paralela cu situația maghiarilor din Transilvania”, a explicat importanța lobby-ului eurodeputatul. Sógor a accentuat că maghiarii din Transilvania nu pot să-și permită pierderea reprezentării în PE, pentru că acest lucru ar însemna pentru Bruxelles că problema maghiarilor din Transilvania este una rezolvată.

Participanții au căzut de acord asupra faptului că maghiarii din Transilvania trebuie să-și expună problemele, însă mai mulți au criticat faptul că adesea se pare că pentru UE este mai importantă mărimea cuștilor de animale decât problema minorităților sau a folosirii limbii materne. Răspunzând, Sógor a fost de acord că aceasta este o problemă europeană, dar a spus că de vină mai este și alegerea priorităților tematice din media.

”Europa trebuie să se ocupe și de aceste probleme, pentru că lumea este în continuă schimbare, nici nu putem să ne imaginăm ce efect vor avea peste decenii pe corpul nostru alimentele modificate genetic sau pesticidele folosite în agricultură. Există comisii care se ocupă de aceste tematici, între acestea și de curbura castravetelui. În paralel însă se desfășoară activități în numeroase alte domenii, puțin interesante pentru consumatorii media”, a explicat eurodeputatul, adăugând însă că mai devreme sau mai târziu și UE trebuie să se ocupe de problemele minorităților, acestea nu pot să fie tratate doar la nivelul statelor membre.