România trebuie să urmeze bunele practici din Uniunea Europeană

2013-12-21

În organizarea Centrului de Informare Europe Direct, vineri, 20 decembrie, eurodeputatul UDMR Csaba Sógor a ținut la Sfântu Gheorghe o prezentare generală despre funcționarea Uniunii Europene și activitatea sa din Parlamentul European.


În cadrul Cafenelei Europene Csaba Sógor a relatat punctul de vedere conform căruia viitorul va fi în mare parte definit de sectorul de învățământ și sănătate. Scăderea și îmbătrânirea populației Uniunii sunt probleme serioase, conform eurodeputatului acestea poartă și consecințe economice, pentru că straturile demografice de consumatori sunt în schimbare. În opinia lui Sógor, ceea ce presa numește criză economică poate fi trasată înapoi mai degrabă la cauze morale decât economice. Conform acestuia, în ultimii ani se poate constata aprecierea socială scăzută a anumitor profesii și scăderea generală a moralei de lucru, iar în acest context UE are sarcina de a raționaliza și reorganiza situația.  

Uniunea Europeană nu a solicitat niciodată României să cheltuiască, de exemplu, de două ori mai mult pe funcționarea serviciilor secrete decât pe sănătate. Aceasta este o decizie a statului membru, ca și în multe alte cazuri. România ar trebui să urmeze exemplul acelor țări care pot rezolva problemele economice și sociale într-o manieră bine organizată, a explicat eurodeputatul.

Csaba Sógor a mai declarat că deși există răspunsuri europene la problemele minorităților, acest domeniu ține încă de competența statelor membre. ”Noi suntem acolo ca să spunem că, mai devreme sau mai târziu, UE trebuie să se ocupe și de această problemă”, a explicat acesta.

Referindu-se la bugetul Uniunii Europene, Sógor a menționat că în România încă nu există o idee clară privind domeniile în care se intenționează să se investească cei aproape 40 de miliarde de euro care ne stau la dispoziție în următorul ciclu bugetar de șapte ani.