Comemorarea a 250 de ani de la ”Masacrul de la Siculeni”

2014-01-16

Casa tradițională din Siculeni - Fészek Tájház va gazdui două expoziții asociate care vor prezenta celor interesați istoria secuilor din Bucovina și istoria monumentului comemorativ de la Siculeni.


Expozițiile au fost deschise duminică, 5 ianuarie, în cadrul seriei de evenimente de trei zile organizate cu ocazia comemorării a 250 de ani de la Masacrul de la Siculeni în prezența unor oaspeți locali și din Ungaria.
Expoziția itinerantă intitulată ”Cu capul ridicat – Secuii din Bucovina în Ungaria 1941-2011” a ajuns la Fészek Tájház din Muzeul Völgységi din Bonyhád - Ungaria, în timp ce expoziția istoriei monumentului de la Siculeni a fost realizat în baza inițiativei europarlamentarului UDMR Csaba Sógor.

La deschiderea oficială Csaba Sógor a fost primul care a salutat participanții. ”Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa”, a citat acesta același vers din Biblie ca și cu 25 de ani în urmă.

Conform eurodeputatului, atunci când ne amintim de înaintașii noștri simțim că nu suntem apatrizi și venetici ci avem un trecut și o patrie pe acest pământ. Acest citat ne și învață să fim umili, pentru că alții și-au dat odată viața pentru patrie. Astăzi însă în loc de eroi martiri avem nevoie de eroi care să reziste în locul în care trăiesc. Astăzi patria poate fi salvată doar prin familii, muncă și tenacitate – a spus eurodeputatul, adăugând că această luare aminte se dorește a fi întărită și prin cele două expoziții din Fészek Tájház.

Krisztina Csibi, care a luat parte ca etnograf al Muzeului Völgységi din Bonyhád la adunarea materialului expoziției, a declarat că pentru echipa muzeului este o mare onoare să-și expună munca și în Ținutul Secuiesc.  ”Obiectivul expoziției este să prezinte tinerilor într-un mod ușor inteligibil istoria secuilor din Bucovina. Materialul expoziției provine din culegerile etnografice de peste 18 ani a Uniunii Naționale a Secuilor din Bucovina și cuprinde documentele și pozele adunate de echipele de tineri care au vizitat familiile de secui din Bucovina”, a explicat aceasta.

Ulterior, Kati Daczó, ziaristă din Miercurea Ciuc a prezentat montajul pe care l-a realizat la solicitarea lui Csaba Sógor în colaborare cu arhitecta Klára Máthé despre istoria monumentului de la Siculeni. Aceasta va deveni o expoziție permanentă a Fészek Tájház.

Expoziția prezintă inițiativa demarată în 1891, festivitatea de inaugurare din 1905, daunele produse de trăsnetul din 1913, valurile de aniversări, între care festivitățile mari din anii ’60, interdicțiile din anii ’80 precum și prima comemorare liberă de după schimbarea de regim. Expoziția oferă informații și despre persoanele care au inițiat construirea monumentului.

”Cele câteva obiecte de colecție ce aparțineau lui József Tamás, proiectantul monumentului, le-am primit de la fostul primar al satului, János Salamon. În Fészek Tájház găsim un portret de-al lui, pașaportul său și scrisoarea sa găsită în arhivă în care reproșează faptul că nu a fost invitat la festivitatea de inaugurare”, a povestit Kati Daczó, adăugând că încă mai așteaptă ca localnicii să doneze muzeului obiecte vechi de interes pentru publicul larg.

Expozițiile pot fi vizitate până pe 20 ianuarie în Fészek Tájház, după care vor fi mutate în Muzeul Secuiesc al Ciucului.