Premii de onoare decernate cu ocazia Zilei Culturii Maghiare

2014-01-19

Premiile de onoare ale Societății Németh Géza, acordate în fiecare an cu ocazia Zilei Culturii Maghiare au fost din nou decernate în biserica reformată din Miercurea Ciuc.

La decernarea de premii de duminică au fost recunoscute meritele profesoarei de muzică din Cristuru Secuiesc Margit Simó și fostei ei studente, Emőke Orbán, care în prezent deja trăiește și predă la Satu Mare. Acordarea premiilor este sprijinită de mai mulți ani de europarlamentarul UDMR Csaba Sógor. 

Evenimentul a fost deschis de către Klára Csikós, președinta Societății Németh Géza, care și-a exprimat satisfacția că în afară de premiul acordat de deja paisprezece ani, Géza Németh este comemorat și prin inaugurarea unui loc de comemorare la Ghimeș-Făget cu ocazia aniversării a 80 de ani de la nașterea preotului.

În discursul său europarlamentarul Csaba Sógor a declarat că de Ziua Culturii Maghiare nu doar din întâmplare ne amintim de ”zilierii națiunii”, de pedagogi; ei sunt cei care prin munca lor asigură transferul patrimoniului de valori al poporului maghiar. ”Dacă ne gândim la ziua culturii maghiare, putem să evocăm mai multe versuri din imnul maghiarilor, care se leagă de câte o frază din Biblie. Acest poem este sursa conștiinței noastre naționale și a autocunoașterii noastre, care a avut și are cel mai mare efect pe viziunea noastră individuală și comunitară asupra istoriei și moralității noastre”, a explicat eurodeputatul. Acesta a mai adăugat că locul unde s-a născut acest poem, regiunea Szatmár-Bereg, colțul cel mai estic al Ungariei post-Triaanon, este o regiune tăiată în două care totuși este un izvor dătător de viață pentru națiunea maghiară pentru că aici aproape în fiecare sat există un loc de comemorare al unei mari personalități a culturii maghiare”, a arătat eurodeputatul.

Și Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc a acordat cadouri premiaților. În cuvântarea sa consulul general, Barna Pál Zsigmond, a subliniat că datorită procedurii simplificate de naturalizare, după mai mult de o sută de ani, cetățenii maghiari din afara Ungariei pot participa pentru prima oară la alegerile din Ungaria, iar prin acest lucru ”adunarea parlamentară poate deveni chiar adunarea națiunii”.