Întâlnirea oamenilor de afaceri la Târgu Secuiesc

2014-01-24

Prin participarea unui grup de întreprinzători din județul Covasna joi la Târgu Secuiesc a avut loc o masă rotundă despre problemele și oportunitățile actuale ale vieții de afaceri.


La eveniment au participat și europarlamentarii Gyula Winkler și Csaba Sógor, care au vorbit despre situația economică a Uniunii Europene, precum și despre rolul și activitățile Parlamentului European.

Evenimentul, parte a campaniei de informare privind alegerile europarlamentare din 2014, a fost organizat de către Centrul de Informare Europe Direct ce funcționează în cadrul Consiliului Județului Covasna și de către organizația din Târgu Secuiesc a Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din Județul Covasna. Participanții au fost întâmpinați de Csilla Madarasi, angajata Centrului de Informare, care a prezentat funcționarea și obiectivele acestuia.

Ca membru al Comisiei PE pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale, eurodeputatul Csaba Sógor a vorbit despre piața europeană a muncii. Acesta le-a spus celor prezenți că pe lângă protejarea intereselor minorităților se ocupă în principal de ocuparea forței de muncă și probleme sociale. ”Deși ocuparea forței de muncă este o competență a statelor membre, UE nu poate ignora acest domeniu, având în vedere necesitatea de a răspunde numeroaselor provocări globale. Cea mai mare problemă este că în ultimii ani aproximativ 8-9 milioane de est europeni au emigrat în vestul continentului, lucru care afectează negativ piața de muncă de aici și ridică multe probleme sociale”, a spus eurodeputatul.

Răspunzând întrebărilor întreprinzătorilor, Csaba Sógor a reamintit că sprijinirea IMM-urilor este o problemă importantă și în UE pentru că acești actori economici oferă locuri de muncă pentru aproximativ 87 de milioane de angajați. ”Pe lângă dezvoltarea învățământului și a sănătății, și întreprinderile mici și mijlocii trebuie sprijinite, astfel încât să devină motoarele dezvoltării economice. De aceea acest sector trebuie să fie pe lista priorităților UE”, a explicat acesta.

Bruxelles-ul nu mai este departe iar distanța geografică nu mai influențează competiția economică, a subliniat Gyula Winkler în prezentarea sa, în cadrul căreia a vorbit despre prioritățile noului ciclu bugetar al UE de șapte ani. Acesta a mai spus celor prezenți că strategia de dezvoltare a UE, Europa 2020, ce stă la baza ciclului bugetar pune din nou omul în centru și învederează crearea de noi locuri de muncă și ”înverzirea” economiei. În noua perioadă UE introduce și noi mecanisme de cooperare, dar în același timp e evident că putem avansa doar dacă cei 28 de vâslitori vâslesc în sincron” – a spus eurodeputatul UDMR.

În cadrul mai multor subiecte de discuții cei prezenți au reiterat că în foarte multe domenii nu este nevoie doar de experți ci și de o schimbare de mentalități.