Eurodeputata Edit Bauer la Cluj: Europa trebuie sã se inventeze!

2014-01-25

În cadrul vizitei sale de lucru de o zi la Cluj, eurodeputata din Slovacia Edit Bauer s-a întâlnit cu reprezentanții Organizației de Femei a UDMR și a ținut o prezentare la sediul Episcopiei Evanghelice Lutherane. Politicianul din Slovacia a ajuns în Transilvania la invitația europarlamentarului UDMR Csaba Sógor în data de 24 ianuarie în cadrul seriei de evenimente intitulate ”Serile de Discuții Europene”.



Primul punct oficial al vizitei a fost întâlnirea cu reprezentanții din Cluj a Organizației de Femei a UDMR. În cadrul întâlnirii vicepreședinții Csilla Hegedüs, Anna Horváth și Gabriella Fehér Kardos au prezentat invitatei  procesul de creare a organizației, obiectivele, realizãrile de pânã acum, precum și planurile de viitor ale acesteia.

Vineri dupã-amiaza la galeria Reményik Sándor a Episcopiei Evanghelice Lutherane în prezența colegului ei din Parlamentul European, Csaba Sógor și a gazdei evenimentului, episcopul Dezső Zoltán Adorjáni, eurodeputata din partea partidului Magyar Közösség Pártja (MKP) a ținut o prelegere cu tematici de ocaparea forței de muncã, de politici demografice și drepturile minoritãților.

Edit Bauer a relatat faptul cã 2014 va fi Anul European pentru Reconcilierea Vieții Profesionale cu Viața de Familie, prin care ea va încerca sã atragã atenția asupra importanței reintegrãrii femeilor cu familie pe piața forței de muncã. În opinia sa, criza demograficã previzionatã a Europei poate avea consecințe mult mai serioase decât actuala crizã economicã. 

Edit Beuer a expus faptul cã Europa își cautã calea și cã o așteaptã o perioadã în care va trebui sã se inventeze: producția de masã se retrage de pe continent, lumea a devenit mai micã iar forța de muncã este mai ieftinã în alte pãrți ale lumii. Nu putem sã ne bazãm doar pe servicii, trebuie sã ne gândim și la noua industrializare. Trebuie sã gãsim acele domenii în care putem deveni competitivi la nivel global – a explicat aceasta. 

Episcopul Dezső Zoltán Adorjáni a adresat o întrebare eurodeputatei legatã de competențele Uniunii; conform acestuia în Transilvania mulți nu înțeleg de ce Uniunea Europeanã dã mânã liberã statelor în multe domenii importante. Conform opiniei lui Edit Bauer, Uniunea nu are dreptul sã umileascã țãrile membre, așa cum s-a fãcut recent în cazul Ungariei – mai ales cã în acest caz țara a fost criticatã în baza unor neînțelegeri. ”Dacã UE ar putea sã intervinã în aceastã manierã în afacerile interne ale statelor membre, acest lucru ar conduce doar la întãrirea partidelor de extremã dreapta”, a explicat eurodeputata, subliniind și faptul cã în domeniul protecției minoritãților ar fi nevoie de o atitudine mai fermã fațã de statele membre. Legat de acest lucru, Csaba Sógor a arãtat și faptul cã, așa cum în trecut politica agricolã a devenit o competențã europeanã, ceea ce s-a întâmplat mai recent și în cazul problemelor de migrație, acest proces va deveni inevitabil și în domeniul protecției minoritãților.