Comunicatul de presã al eurodeputaţilor UDMR în memoria revoluţiei din 1956

2013-10-23

Revoluţia din 1956 reflectã dragostea pentru libertate a poporului maghiar şi respingerea de cãtre acesta a dominaţiei strãine. Pentru noi, maghiarii din Bazinul Carpatic este şi simbolul solidaritãţii şi al luptei pentru drepturile care ni se cuvin.



Deşi 23 Octombrie 1956 a reînviat speranţa maghiarilor în lupta anticomunistã, zilele care au urmat au fost sumbre atât pentru maghiarii din Ungaria cât şi pentru cei din Transilvania care au simpatizat cu revoluţia.  

Din 1989 comunitatea maghiarã din România trãieşte liber şi luptã prin instrumentele democraţiei parlamentare pentru drepturile individuale şi colective. Din 2007 ţara noastrã face parte din cãminului naţiunilor din Europa, Uniunea Europeanã: de atunci,  împreunã cu alţi 500 de milioane de cetãţeni europeni, încercãm sã ne clãdim un viitor mai bun şi sã recâştigãm libertatea comunitãţilor maghiare din Bazinul Carpatic.

Eurodeputaţii UDMR Iuliu Winkler şi Csaba Sógor celebreazã revoluţia şi lupta pentru libertate din 1956 împreunã cu comunitãţile maghiare de pretutindeni şi omagiazã sacrificiul celor care şi-au dat viaţa pentru libertate în 1956.