Bethlen Gábor ales principe acum patru sute de ani

2013-10-26

Pentru a comemora cei 400 de ani de la alegerea ca principe a lui Bethlen Gábor festivitãţi au fost organizate pe 25 şi 26 octombrie la Aiud şi la Alba Iulia.  La slujba ecumenicã de la catedrala din Aba Iulia şi la deschiderea oficialã a evenimentului au fost prezenţi şi politicienii UDMR: preşedintele Hunor Kelemen, eurodeputatul Csaba Sógor, secretarul general adjunct Csilla Hegedűs, senatorul Attila László şi preşedintele organizaţiei teritoriale din judeţul Alba al UDMR,  Krisztián Kováts.



În cadrul evenimentului au avut loc programe culturale, un târg tradiţional şi o întâlnire a reprezentanţilor instituţiilor de învãţãmânt care poartã numele principelui Gábor Bethlen. Sâmbãtã a fost inauguratã clopotniţa din casa comunitarã Ferenc Rákóczi II. Ulterior a avut loc o slujbã religioasã ecumenicã oficiatã de arhiepiscopul catolic György Jakubinyi şi episcopul reformat Béla Kató. Au fost depuse coroane de flori la placa comemorativã a lui Gábor Bethlen din incinta catedralei, dupã care participanţii au pornit spre piaţa cetãţii unde a avut loc deschiderea oficialã a festivitãţilor.

Vorbind despre Gábor Bethlen, eurodeputatul Csaba Sógor a amintit faptul cã acesta a fost un politician european şi un lider militar de succes care cunoştea valoarea minţilor educate. ”Azi, prin Uniunea Europeanã avem programul Erasmus. Atunci, pentru studenţii care doreau sã înveţe în strãinãtate exista Bursa Principelui. Investiţia în resursele umane este cea mai bunã cale spre o creştere economicã durabilã” – a spus Sógor.  Acesta şi-a mai exprimat punctul de vedere conform cãreia şi azi trebuie sã încurajãm tinerii sã dobândeascã experienţã peste hotare, sã înveţe şi sã foloseascã aceste experienţe în munca lor de acasã.

”Principele Gábor Bethlen a dat exemplu prin sacrificiu, slujind comunitatea. Nu existã nici astãzi politicã fãrã sacrificiu. A citit Noul Testament de 32 de ori şi era convins cã atunci când ne servim patria, îndeplinim misiunea lui Dumnezeu. Bethlen a servit, nu a guvernat” – a arãtat eurodeputatul.