Csaba Sógor: Subsidiaritatea, solidaritatea şi etica de muncã - principii europene de urmat

2013-08-26

Scopul proiectului Eu sunt CE, realizat de mişcarea Youth in Action, prin voluntarii Fundaţiei Creştine Diakónia din Reghin este de a extinde cunoştinţele tinerilor din Reghin şi din împrejurimi cu privire la Uniunea Europeanã şi la semnificaţia cetãţeniei europene. În cadrul proiectului eurodeputatul UDMR Csaba Sógor a susţinut o prelegere în data de 25 august. 


La discuţia bilingvã – în românã şi maghiarã – intitulatã Sunt tânãr, ce pot sã fac în Europa? s-a discutat despre avantajele cetãţeniei europene şi oportunitãţile de a cãlãtori şi a studia în celelalte state membre. În opinia eurodeputatului cetãţenia nu înseamnã doar oportunitãţi ci şi obligaţii: ”Cetãţenii europeni trebuie sã fie activi în domeniul politic şi trebuie sã completeze activitatea politicienilor” – a spus Sógor, fãcând trimitere la importanţa Iniţiativei Cetãţeneşti Europene, oportunitate de care profitã şi UDMR şi parteneri sãi. 

Eurodeputatul a vorbit şi de provocãrile Europei. Acesta a declarat: ”Punctul forte al Uniunii Europene este diversitatea culturalã şi lingvisticã şi convieţuirea diferitelor culturi şi obiceiuri. Cele mai bune rezultate au ţãrile care recunosc şi protejeazã aceste valori” – a subliniat Csaba Sógor.

Politicianul a menţionat cã subsidiaritatea, solidaritatea şi etica de muncã sunt principii care trebuie urmate inclusiv de cãtre tineri. ”În primul rând este important sã ne putem rezolva problemele la nivel local. Trebuie sã ne îndreptãm spre o Europã a regiunilor. În al doilea rând trebuie sã fim solidari cu semenii noştri dezavantajaţi social. Iar în al treilea rând trebuie sã restabilim valoarea muncii” – a spus eurodeputatul.

Dilema Europei în viziunea lui Csaba Sógor este cã lucrurile se mişcã diferit în diferitele pãrţi ale Europei. ”Lucrurile se schimbã rapid în vest şi în nord, şi foarte lent în est şi relaxat în sud. Avem o forţã de muncã cu o eticã de muncã ridicatã şi cunoştinţe vaste de limbi strãine în nord şi în vest, în timp ce sudul se confruntã cu corupţia, un nivel de şomaj ridicat şi este caracterizat de naţionalism. Noi, cei din Europa de Est trebuie sã decidem unde vrem sã ne încadrãm.” – a pus problema eurodeputatul, amintind cã în ultimii decenii UDMR a încurajat urmarea exemplului din vest şi nord.