Csaba Sógor: Prin construirea Societãţii Carpatine Ardelene construim Transilvania

2013-05-11

La 122 de ani de la înfiinţarea organizaţiei în 1891, între 10-12 mai Societatea Carpatinã Ardeleanã (Erdélyi Kárpát Egyesület - EKE) a sãrbãtorit pentru cea de-a cincea oarã zilele EKE. Festivitãţile  au avut loc la la casa turisticã EKE - simbolic numitã şi „cetate”- din Moldoveneşti, judeţul Cluj, inauguratã cu acest prilej.


Invitatul de sâmbãtã a evenimentului a fost eurodeputatul UDMR Csaba Sógor, care şi-a exprimat aprecierea faţã de activitatea organizaţiei.  

”Sãrbãtoarea din acest an este una specialã pentru noi, pentru cã dupã o perioadã lungã de aşteptare, pe lângã bastioanele pe care le avem, predãm cheia unei cetãţi aflate în construcţie”, a spus László Dezső, preşedintele Societãţii Carpatine Ardelene, adãugând: ”nu trebuie sã lãsãm ca aceastã cheie sã se rugineascã. Trebuie sã o predãm din mânã în mânã, din generaţie în generaţie.”

Csaba Sógor a vorbit despre activitatea de peste 120 de ani a uneia dintre cele mai vechi organizaţii neguvernamentale din Transilvania. ”Aztãzi ştim cu toţii cât de importante sunt organizaţiile neguvernamentale; integrarea europeanã nu s-ar fi putut realiza fãrã cooperare civicã.”, a spus eurodeputatul. Acesta a subliniat cã activitatea asociaţiei carpatine, care are în prezent 15 organizaţii locale, serveşte ca un excelent exemplu: aceasta joacã un rol important în conştientizarea valorilor mediului natural şi a patrimoniului construit şi protejarea acestora, crearea de adãposturi, educarea ecologicã a tinerilor, promovarea ecoturismului, dezvoltarea aptitudinilor fizice, a echilibrului emoţional, a auto-controlului şi a spiritului de echipã sau în preţuirea tradiţiilor. ”Predarea cetãţii reprezintã un punct important în istoria organizaţiei, pentru cã renovarea clãdirii şi a grãdinii şi reînnoirea echipamentelor sunt o investiţie în viitorul Transilvaniei.” -  a adãugat europarlamentarul, care a rãsplãtit doi participanţi la licitaţia de sâmbãtã cu câte o cãlãtorie de studii la Bruxelles.

Voluntarii organizaţiei au sãrbãtorit prin muncã: sâmbãtã au plantat copaci în Moldoveneşti şi Vãlenii de Arieş şi au curãţat albia pârâului din Vãlenii de Arieş. Zilele EKE au luat sfârşit prin organizarea unei excursii în zonã şi curãţirea cetãţii.