Cooperare pentru revitalizarea comunitãţii din Şiclod

2013-05-05

Reânvierea tradiţiei cultivãrii pomilor fructiferi a fost tema celei de a doua ediţii a întâlnirii profesionale denumite Împreunã pentru Şiclod! organizate de eurodeputatul UDMR Csaba Sógor, Asociaţia Şiclod şi Administraţia localã a Comunei Atid. 


Localitatea Şiclod din comuna Atid are un bogat patrimoniu arhitectural tipic secuiesc. „Acest sat are multe valori care ar putea fi exploatate pentru a oferi un mijloc de trai localnicilor prin atragerea turiştilor, dar lipseşte cooperarea la nivel comunitar în acest scop.” a evidenţiat Csaba Sógor, în speranţa cã fiecare întâlnire profesionalã de acest fel va da idei şi sprijin comunitãţii locale pentru a-şi atinge obiectivele.

De aceastã datã eurodeputatul a invitat la întâlnire experţi în cultivarea pomilor fructiferi. Livezile din localitatea Şiclod, renumite pentru producţia bogatã de fructe, sunt acum neîngrijite şi infertile.

Márton Szávai din Inlãceni are o experienţã de şaizeci de ani în cultivarea pomilor fructiferi, este un bun cunoscãtor al materialului sãditor şi ale fructelor indigene. În prezentarea sa acesta a vorbit despre situaţia actualã din localitate, asigurând localnicii de sprijinul sãu în revitalizarea livezilor.

György Elekes, inginer din Ungaria, a cumpãrat o casã în Şiclod în urmã cu mai mulţi ani şi a depus eforturi repetate în vederea revitalizãrii livezilor. În prezentarea sa a şi el vorbit despre nevoia de cooperare la nivelul comunitãţii, dând exemple din Ungaria.  

Din partea Fundaţiei Civitas, asociaţie de dezvoltare regionalã şi comunitarã, Mónika Pakot a prezentat programul Fructele Tradiţiilor Noastre. Aceasta a subliniat cã revitalizarea livezilor din zonã are un rol atât economic cât şi moral, dupã care a prezentat activitãţile Fundaţiei de sprijin în astfel de proiecte. Aceasta oferã sprijin pentru micile comunitãţi pentru prelucrarea şi comercializarea fructelor prin training-uri profesionale, în timp ce prin Festivalul Fructelor din Scaunul Odorhei asigurã promovarea proiectului. Specificul Festivalului Fructelor este cã pot participa numai comunitãţi ale cultivatorilor de fructe, nu şi producãtorii individuali. Prin acest lucru organizatorii încearcã sã încurajeze cooperarea. Mónika Pakot a prezentat şi posibilitãţile de atragere de fonduri pentru crearea de livezi de pomi fructiferi.   

Levente Sándor a sosit la Şiclod cu un exemplu bun din Forțeni: cei din comunitatea lui s-au alãturat proiectului Fundaţiei Civitas, iar visul lor de a avea livezi care asigurã o modalitate de trai oamenilor din comunitate este în curs de a fi realizat.

László Szőcs, primarul comunei Atid a fost de asemenea prezent la întâlnire. Acesta a vorbit despre avantajele turismului rural, prezentând Muzeul pãlãriilor de pai şi conceptul traseului turistic din jurul localitãţii Crișeni.  Primarul a asigurat localnicii cã asfaltarea drumului de 8 kilometri dinte Atid şi Şiclod este o prioritate, pentru cã astfel satul ar deveni mai accesibil pentru turişti.
 
Csaba Sógor a adãugat cã doreşte sã continue şirul acestor întâlniri profesionale. „Noi nu dãm indicaţii şi direcţii concrete, prezentãm doar posibilitãţi, sugestii. Iniţiativa trebuie sã fie a localnicilor, ei trebuie sã se organizeze. La Inlãceni, Forțeni sau Crișeni munca a început  printr-o iniţiativã civicã, sprijinitã de administraţia localã şi judeţeanã şi comunitãţile înfrãţite. Noi am venit aici sã asigurãm oamenii din Şiclod, cã au pe cine conta.” – a încheiat eurodeputatul.