Concurs de cunoştinţe despre UE al tinerilor maghiari din Bazinul Carpatic

2013-04-10

Tinerii maghiari din Bazinul Carpatic au avut ocazia sã-şi demonstreze cunoştinţele despre Uniunea Europeanã pe 6 aprilie, la finala din Székesfehérvár a competiţiei intitulate Europa Noastrã. Cei mai buni concurenţi au fost recompensaţi cu o excursie de studii la Bruxelles şi Strasbourg.  


La competiţia organizatã de asociaţia Tarsoly Ifjúságért Egyesület, asociaţia  Szövetség a Közös Célokért Társulás din Bratislava, Uniunea Pedagogilor Maghiari din Regiunea Transcarpatia (Ucraina) şi Asociaţia Virtus Vivens din Miercurea-Ciuc au sosit elevi ai diferitelor licee maghiare din Bazinul Carpatic, inclusiv de la Liceul Technic Szabó Dávid din Baraolt.

Competiţia a început în decembrie 2012, cu echipe de câte trei elevi, iar echipele care au trecut de cele trei etape organizate online au ajuns în finalã. În cele 17 echipe finaliste s-au regãsit elevi din Transilvania, Ungaria, Slovacia, Ucraina şi Serbia.

Pe lângã informaţii generale despre UE, participanţii au trebuit sã dispunã de cunoştinţe despre drepturile omului şi drepturi civile, tratatul de la Maastricht, bugetul UE, posibilitãţile de studii în diferitele ţãri membre, probleme energetice, ocuparea forţei de muncã, sau despre Anul European al Îmbãtrânirii Active (2012) şi Anul European al Cetãţenilor (2013).

Unul dintre patronii competiţiei Europa Noastrã a fost eurodeputatul Csaba Sógor. Acesta sprijinã adesea evenimente din Transilvania sau Bazinul Carpatic, al cãror scop este îmbogãţirea cunoştinţelor pe care le au tinerii despre Uniunea Europeanã. De aceastã datã eurodeputatul a recompensat douã echipe câştigãtoare (cea a elevilor liceelor Corvin  Mátyás Gimnázium din Veµký Meder, Slovacia şi Radnóti Miklós Kisérleti Gimnázium din Szeged) cu excursii de studii la Bruxelles, la Parlamentul European. Pe lângã cel al lui Sógor, evenementul s-a bucurat şi de patronajul lui Edit Bauer şi Edit Herczog, eurodeputaţi maghiari din Slovacia. Acestea au recompensat şi ele câte douã echipe cu excursii la Bruxelles şi Strasbourg.