Csaba Sógor la Sibiu: echilibrul economic se bazeazã pe întreprinderile mici şi mijlocii

2013-03-23

Eurodeputatul Csaba Sógor a susţinut o prezentare cu titlul Piaţa forţei de muncã în Uniunea Europeanã în contextul crizei economice vineri, 22 martie 2013, la sediul din Sibiu a Forului Democrat al Germanilor din România. Evenimentul a fost organizat de organizaţia teritorialã UDMR din judeţul Sibiu şi  Asociaţia Cetãţeneascã de Culturã Maghiarã.



Discuţiile au fost iniţiate de Ferenc Szombatfalvi Török, preşedintele asociaţiei şi directorul Inspectoratului Teritorial de Muncã din judeţul Sibiu, care a prezentat publicului date statistice despre situaţia forţei de muncã din judeţ. Csaba Sógor, membru al Comisiei Parlamentului European Pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi Afaceri Sociale (EMPL) a prezentat situaţia actualã şi provocãrile pieţei forţei de muncã prin exemple din UE. Acesta a spus cã rezolvarea problemelor legate de ocuparea forţei de muncã, ca şi problemele minoritãţilor naţionale, ţine de competenţa statelor membre. Uniunea Europeanã ajutã România şi celelalte ţãri prin linii directoare, dar competenţa şi responsabilitatea în domeniu aparţine în totalitate parlamentelor satelor.

Vorbind despre lecţiile crizei economice, eurodeputatul a spus: ”Este important ca statul sã se fereascã de cheltuielile excesive, iar deficitul bugetar sã nu depãşeascã 3%. Pentru a restabili echilibrul, rata şomajului trebuie diminuat, aşa cã avem nevoie de forţã de muncã atât cu studii superioare cât şi cu educaţie vocaţionalã. Pe piaţa forţei de muncã trebuie sã îşi gãseascã locul atât tinerii cât şi cei mai în vârstã şi cei cu dizabilitãţi fizice. Toţi pot fi membrii activi ai societãţii dacã asigurãm condiţiile potrivite”. Acesta a mai ţinut sã sublinieze cã una dintre cele mai mari provocãri ale erei noastre este restabilirea valorii muncii cinstite.

În opinia eurodeputatului UDMR criza economicã a mãrit importanţa întreprinderilor mici şi mijlocii. Acesta a relatat cã de la criza multinaţionalului Nokia, care alcãtuia 4% din economia Finlandei, pânã şi ţãrile scandinave ştiu cã un echilibru economic sustenabil se bazeazã pe IMM-uri.  Sógor a mai arãtat faptul cã în Uniunea Europeanã sunt 23 de milioane de întreprinderi mici şi mijlocii care angajeazã 87 milioane de oameni, deşi o singurã firmã nu are mai mult de 10 angajaţi. ”Pe lângã educaţie şi sãnãtate trebuie sprijinite IMM-urile, trebuie ajutate în a fi sustenabile şi trebuie stimulat antreprenoriatul. Managementul afacerilor şi antreprenoriatul trebuie învãţat încã din liceu, acest lucru este inclus şi în Planul de Acţiune pentru Antreprenoriat 2020 (Entrepreneurship 2020 Action Plan) publicat de Comisia Europeanã”, şi-a încheiat prezentarea eurodeputatul.

Timp de mai mult de zece ani, Csaba Sógor sprijinã în mod susţinut evenimentul anual al Fundaţiei Calasanctius de promovare a gândirii economice şi a planificãrii în afaceri, Programul de Afaceri pentru Tineret.