Csaba Sógor: este nevoie de un lobby eficient şi în PE pentru a câştiga titlul de Capitalã Culturalã Europeanã

2013-03-08

Eurodeputatul Csaba Sógor a asigurat primãria municipiului Sfântu-Gheorghe de sprijinul sãu în eforturile depuse pentru câştigarea titlului de Capitalã Culturalã Europeanã. ”Este nevoie de un lobby eficient şi la nivel european” – a subliniat Sógor la întâlnirea de joi cu primarul municipiului, Árpád Antal.



În conferinţa sa de presã de la începutul lunii martie primarul a anunţat cã Sfântu-Gheorghe candideazã pentru titlul de Capitalã Culturalã Europeanã în 2021, an în care cele douã oraşe care vor avea posibilitatea de a se face cunoscute vor fi din România, respectiv din Grecia. Municipiul reprezintã toatã regiunea prin aceastã iniţiativã, prezentând publicului din Europa viaţa culturalã şi valorile Þinutului Secuiesc. ”Un criteriu de bazã pentru obţinerea acestui titlu este ca oraşul care candideazã sã aibã un patrimoniu arhitectural semnificativ, o viaţã culturalã efervescentã şi un înalt grad de multiculturalitate. Sfântu-Gheorghe deţine toate aceste calitãţi”, a spus Csaba Sógor, organizatorul a mai multor evenimente menite sã promoveze valorile Transilvaniei, exprimându-şi intenţia de a sprijini candidatura municipiului în Parlamentul European. Politicienii UDMR prezenţi la întâlnire au decis cã pentru urmãtoarea perioadã prezentarea municipiului, a valorilor culturale, tradiţionale şi arhitecturale ale acestuia va fi o prioritate.

Árpád Antal susţine cã sunt şanse reale ca municipiul, în numele regiunii, sã câştige acest titlu în 2021, în primul rând pentru cã o regiune întreagã este capabilã sã concureze cu marile oraşe ale Europei. Primarul a subliniat cã prin acest proiect se doreşte prezentarea modului în care convieţuiesc în secuime oamenii de etnie maghiarã, românã şi rromã. Acesta a mai atras atenţia  şi asupra faptului cã acest proiect nu este o iniţiativã politicã, scopul fiind de a implica câţi mai mulţi participanţi din sfera civilã.

”Vrem sã ducem Þinutul Secuiesc în Europa, sã arãtãm ce regiune interesantã şi unicã avem aici. Vrem ca discuţia sã se îndrepte de la întrebarea ”Existã sau nu Þinutul Secuiesc?” la „Are sau nu Þinutul Secuiesc şanse sã câştige titlul de Capitalã Culturalã Europeanã?” Acest proiect este de asemenea un prilej pentru noi, cei din secuime sã cooperãm pentru atingerea unui obiectiv comun, sã ne mobilizãm şi sã avem rezultate favorabile pentru toatã regiunea” – a precizat Antal. 

”Sunt convins cã colegii mei români din Parlamentul European vor susţine acest proiect al municipiului Sfântu-Gheorghe şi al Þinutului Secuiesc, pentru cã dacã o regiune din România cu un patrimoniu cultural maghiar semnificativ câştigã un astfel de titlu, ţara noastrã arãtã cã multiculturalismul este prezent cu adevãrat aici, fapt care ar afecta în mod pozitiv opinia Europei despre România.” – a încheiat Sógor.