Csaba Sógor: nu trebuie sã renunţãm la comunitãţile de diasporã, mai degrabã trebuie sã le urmãm exemplul în crearea de valori
Joi, 28 februarie 2013, în Casa Comunitãţii Maghiare Dr. Szász Pál din Aiud în cadrul tradiţionalelor seri culturale Áprily, s-au comemorat 190 de ani de la naşterea poetului Sándor Petőfi. La evenimentul comun al organizaţiei teritoriale din judeţul Alba a Uniunii Democrate Maghiare din România şi al Asociaţiei Dr. Szász Pál a fost prezent şi eurodeputatul UDMR Csaba Sógor, care dupã ceremonia de comemorare a purtat discuţii libere cu intelectualii din Aiud.
Prin intermediul elevilor Liceului Teoretic Romano-Catolic Gróf Majláth Gusztáv Károly, participanţii au avut ocazia de a afla detalii despre viaţa poetului şi de a asculta mai multe dintre operele poetului, care sunt de actualitate şi azi. În opinia lui Sógor patrimoniul spiritual moştenit de la poet trebuie pãstrat în viaţã de cãtre întreaga comunitate maghiarã din România, pentru cã libertatea, dragostea pentru patrie şi setea pentru cunoaştere sunt valori apreciate şi în zilele noastre. ”Festivitãţile de comemorare şi sãrbãtorile din diasporã reprezintã întotdeauna o bucurie pentru mine pentru cã aceste ocazii unesc comunitatea, îndemnându-o sã caute soluţii în comun la problemele acesteia. Acesta este un exemplu de urmat şi de cãtre comunitãţile din secuime unde maghiarii trãiesc în majoritate. Unde suntem mulţi, suntem predispuşi la dezbinare şi disensiune, ceea ce are ca efect distrugerea valorilor noastre” – a subliniat eurodeputatul. Acesta a mai adãugat cã spiritul şi ideologia Colegiului Bethlen Gábor, setea de cunoaştere, ideea de comunitate şi spiritul de sacrificiu sunt prezente şi în Transilvania de azi, nu doar în cea din 1948.
Sógor a amintit în discursul sãu şi tematicile actuale ale Uniunii Europene, precum şi viziunea economicã, socialã şi de ocuparea forţei de muncã a acesteia, punând accent pe problemele de educaţie. La dezbatere a fost prezent si Levente Bitay, secretar I. al Consulatului Ungariei la Cluj-Napoca şi preşedintele organizaţiei teritoriale a UDMR din judeţul Alba, Krisztián Kováts.
Eurodeputatul a subliniat faptul cã cunoaşterea înseamnã putere, de ea depinzând viitorul oricãrei ţãri, statele responsabile fiind conştiente de acest lucru şi alocând sume importante pentru educaţie şi învãţãmânt. „Noi, maghiarii din România, avem un avantaj: cunoaştem cu o limbã oficialã europeanã în plus. Copii noştri vor avea un avantaj competitiv dacã îi înscriem în scoli cu predare în limba maghiarã şi dacã îşi cunosc şi îşi folosesc limba maternã.” – a subliniat Sógor, atrãgând atenţia asupra campaniei UDMR Fiecare copil maghiar conteazã. ”Ne-am adunat astãzi aici ca sã ne amintim de valorile noastre. Sã ne amintim aşadar şi de urmãtoarele vorbe înţelepte ale pãrinţilor noştri: sã fim oameni de valoare, sã iubim şi sã-l lãudãm pe Bunul Dumnezeu în limba noastrã” – a adãugat politicianul.
Ildikó Szőcs, directoarea Colegiului Bethlen Gábor din Aiud a vorbit despre neajunsurile
sistemului de învãţãmânt din România. ”Experienţa ne aratã cã deocamdatã producem creiere pentru export. Ar trebui sã dezvoltãm educaţia profesionalã şi sã gãsim soluţii pentru ca tinerii sã rãmânã în ţarã”, a spus directoarea, la care Csaba Sógor a adãugat: ”Întreprinderile mici şi mijlocii sunt viitorul Europei. Actualmente existã 23 de milioane de întreprinderi mici în UE care oferã 87 de milioane de locuri de muncã, adicã cea mai mare parte a pieţii forţei de muncã. Cunoştiinţele privind antreprenoriatul ar trebui sã facã parte din educaţia copiilor, pentru cã întreprinderile nu înseamnã doar locuri de muncã şi un mijloc de trai ci au şi alte avantaje sociale. Întreprinderile sprijinã activitãţi sportive, culturale şi chiar şi şcoli”, a încheiat Sógor.