Platforma creştin democratã din cadrul UDMR vrea o politicã mai apropiatã de cetãţeni

2013-02-24

Vineri, 22 februarie 2013 a avut loc adunarea generalã anualã a Mişcãrii Creştin Democrate din cadrul UDMR. La şedinţã s-a discutat despre activitãţile platformei şi ale Partidului Popular European din anul precedent, respectiv despre Iniţiativa Civilã Europeanã. 


La adunare a fost prezent şi eurodeputatul UDMR Csaba Sógor, Péter Eckstein-Kovács, reprezentantul Cercului Naţional Liberal,  dar şi deputaţii József Moldován şi D. István Erdei. Cei prezenţi au discutat despre fezabilitatea şi sustenabilitatea autonomiei în Transilvania şi despre regionalizarea României.

Preşedintele grupãrii, Kálmán Kelemen a declarat cã Mişcarea Creştin Democratã se angajeazã sã se implice în reînnoirea Uniunii.  Participanţii au fost de acord, cã Uniunea trebuie sã acorde mai multã atenţie comunitãţilor mici, sã gãseascã soluţii pentru problemele oamenilor şi, mai ales sã practice o politicã mai apropiatã de cetãţeni.

”Constatãm cã UDMR s-a îndepãrtat de omul de rând, acest lucru reiese şi din rezultatele ultimelor alegeri. Trebuie sã schimbãm acest lucru,  pentru cã dacã tendinţa persistã, riscãm sã nu obţinem locuri în parlament la urmãtoarele elegeri”- a precizat preşedintele grupãrii.

În opinia eurodeputatului Csaba Sógor, UDMR nu s-a îndepãrtat de oamenii de rând, dar mulţi s-au obosit în lupta contra morilor de vânt pentru a apãra interesele comunitãţii.  ”Retorica naţionalistã  din România ne aratã cât de repede pot regresa lucrurile în ţara noastrã. Electoratul trebuie sã vadã însã - şi trebuie sã credem şi noi, politicienii acest lucru – cã prezenţa noastrã în parlament nu va fi niciodatã lipsitã de sens. Sunt convins cã trebuie sã urmãm practicile Europene şi în munca noastrã din Parlamentul României, pentru cã dialogul, transparenţa şi reprezentarea responsabilã şi permanentã a intereselor comunitãţii noastre sunt considerate valori importante de cãtre maghiarii din Transilvania” – a spus eurodeputatul.
 
Sógor a explicat în detaliu oportunitãţile Iniţiativei Cetãţeneşti Europene care face posibilã depunerea unei propuneri legislative, prin adunarea a un milion de semnãturi de la cetãţenii europeni în teme sociale care afecteazã direct oamenii din statele membre ale UE.  Eurodeputatul a şi prezentat câteva iniţiative civile. ”Existã deja iniţiative pentru facilitarea accesului la un învãţãmânt european de calitate, includerea accesului la reţeaua de apã potabilã şi canalizare între drepturile fundamentale ale oamenilor, sau recunoaşterea ecocidului drept crimã. S-a vorbit deja şi la Congresul FUEN despre cum putem profita de aceastã oportunitate. Trebuie sã gãsim elemente în problemele minoritãţii maghiare din România care sunt comune cu cele ale altor minoritãţi europene şi care ar fi sprijinite de acestea. Organizaţiile civile locale - sau chiar platformele din cadrul UDMR - joacã un rol important în acest demers” – a conchis eurodeputatul.