Is the crisis of Europe the crisis of Szeklerland, too?

2012-11-11

Între 9 şi 11 noiembrie, sub motto-ul Un Þinut Secuiesc de succes, Conferinţa Tineretului Maghiar din România (MIÉRT) şi Consiliul Tineretului din Regiunea Gheorgheni (GYTIT) a organizat o serie de prelegeri sub titlul Conferinţa Tineretului din Secuime.

 



Evenimentul a constat în principal în prezentãri privind situaţia economicã a Þinutului Secuiesc şi posibilitãţile de dezvoltare sustenabilã a acestuia. În prezentarea intitulatã Criza Europei este şi criza Þinutului Secuiesc? Csaba Sógor, europarlamentar din partea UDMR a analizat criza europeanã într-un context local.

În opinia europarlamentarului, criza actualã este mai degrabã una moralã decât economicã: trãim ca şi cum am avea la dispoziţie douã planete, ca şi cum resursele noastre nu s-ar epuiza niciodatã. „Am ajuns în aceastã situaţie dificilã pentru cã nu am crezut ceea ce ţãranii ştiu foare bine: caşcaval gratuit existã doar în capcane pentru şoareci. Victimele acestei concepţii greşite au fost în primul rând statele din Europa de Sud”, a spus Sógor, subliniind cã ţãrile nordice cu o eticã de lucru bine împãmântenitã, unde cunoştiinţele şi experienţa persoanelor mai în vârstã sunt respectate, pot sã ne serveascã drept exemplu.

În privinţa sustenabilitãţii dezvoltãrii Þinutului secuiesc, Sógor a evidenţiat cele trei valori ale subsidiaritãţii, solidaritãţii şi responsabilitãţii. „Subsidiaritatea ne asigurã independenţa şi posibilitatea de a lua decizii la nivel local. Acest lucru poate fi atins prin paşi mici şi printr-un lobby adecvat, de aceea este important sã avem o puternicã reprezentare a intereselor noastre la Bucureşti”, a spus deputatul.

Acesta considerã cã imaginea satului secuiesc tradiţional bine organizat se gãseşte deja doar în cãrţi. Totuşi, avem posibilitatea de a recurge la tradiţiile strãmoşilor noştri. „Relaţiile dintre oameni s-au schimbat şi în Secuime dar tot nu trebuie sã uitãm sã rãmânem solidari unii cu alţii pentru cã sentimentul aparţinerii unei comunitãţi depinde de calitatea relaţiilor sociale. Conştiinţa comunitarã este un important element al dezvoltãrii Þinutului secuiesc”, a arãtat Sógor.

În opinia sa, a trãi responsabil înseamnã a gândi pe termen lung, a ocroti bogãţiile noastre naturale şi a gestiona în mod adecvat resursele aflate la dispoziţia noastrã, astfel încât sã lãsãm un mediu vivabil şi generaţiilor urmãtoare.