Consultãri cu societatea civilã la Timişoara

2012-11-24

Seria de manifestãri Zilele Civile organizat de cãtre Consiliul Civil din Timişoara a debutat în data de 23 noiembrie cu dezbaterea intitulatã „Cooperare profesionalã transfrontalierã între organizaţiile bisericeşti şi civile”.



La primul eveniment al forumului profesional de trei zile, dupã cuvintele introductive ale protopopului reformat Csaba Fazakas şi ale lui Ildikó Erdei, preşedintele Consiliului Civil, Csaba Sógor, europarlamentar din partea UDMR a ţinut o prezentare cu titlul Idealul societãţii civile. 

În prezentarea sa, europarlamentarul a declarat cã trebuie clarificat rolul organizaţiilor civile în societate şi legãturile acestora cu sfera politicã şi a evidenţiat importanţa valorii adãugate din punct de vedere social a cooperãrii dintre indivizi reprezentate de organizaţiile civile. „În momentul de faţã în Europa se manifestã o crizã moralã şi economicã, însã în ţãrile în care existã o societate civilã puternicã aceastã crizã se face mai puţin simţitã”, a declarat Sógor.

Europarlamentarul a mai reamintit celor prezenţi cã începând din 2014 un nou ciclu bugetar începe în Uniunea Europeanã, fapt pentru care trebuie sã fie pregãtite atât bisericile cât şi societate civilã din Banat. „Bisericile vor putea participa la apeluri fie prin organizaţiile proprii, fie în parteneriat cu alţi actori sociali iar pentru acest lucru ideile şi proiectele pot fi pregãtite încã de acum” – a conchis Csaba Sógor.

Organizaţiile civile din judeţul Timiş, precum şi organizaţiile partenere din Ungaria şi Voivodina (Serbia) ale acestora şi-au prezentat activitãţile în cea de a doua parte a zilei. La consultare a participat şi Ferenc Halász, preşedintele UDMR din judeţul Timiş şi Zsolt Molnár, candidat pentru Camera deputaţilor.