Conferinţã pentru salvarea satului Siclod, organizatã de Csaba Sógor

2012-10-28

Împreunã pentru Siclod! a fost titlul conferinţei organizate pe data de 27 octombrie în cãminul cultural din Siclod de cãtre europarlamentarul Csaba Sógor în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Tradiţionale a judeţului Harghita şi Consiliul Local Etid.


„Am chemat aici oamenii dornici sã ajute localitatea - locuitorii satului, cei plecaţi de aici şi oaspeţii din Ungaria - pentru cã acest mic sat îşi pãstreazã tradiţiile şi patrimoniul, şi deşi s-a schimbat mult de-alungul timpului, aici încã se mai gãsesc acele lucruri care menţin în viaţã memoria strãmoşilor şi a trecutului – a declarat europarlamentarul UDMR Csaba Sógor în deschiderea conferinţei.

Dezbaterea profesionalã a fost deschisã de cãtre Endre Szőcs, directorul Centrului de Resurse, care a dezbãtut subiectul sustenabilitãţii localitãţii din puct de vedere cultural. El considerã cã regiunea Odorheiului Secuiesc este în pericol mai mare de depopulare decât alte regiuni ale judeţului Harghita datoritã faptului cã rata emigrãrii este mai mare în aceastã zonã. Directorul a prezentat programele Centrului de Resurse şi a declarat cã instituţia va susţine iniţiativele culturale locale.

Fermierul şi profesorul universitar Gábor Kolumbán a vorbit despre importanţa comunitãţii în privinţa viitorului localitãţii. Fostul politician şi-a prezentat experienţele personale legate de stabilirea în Inlãceni şi contribuţia sa la dezvoltarea localitãţii.

“În aceastã lume individualistã competitiţia pe pieţe se creeazã în mod instant, în special în acele localitãţi unde existã puţine resurse, de aceea trebuie sã realizãm aici planuri la nivelul întregii comunitãţi. Aşa cum um s-a fãcut la Lupeni sau Zetea, unde s-a construit o fabricã de procesare a fructelor prin sprijinul comunitãţii, la fel şi la Siclod se poate crea o asociaţie care sã construiascã o fabricã pentru procesarea fructelor, a cãrnii sau a produselor din lapte, sau chiar pentru ambalarea plantelor medicinale”, a sfãtuit localnicii Gábor Kolumbán. Ulterior şi primarul comunei Etid, László Szőcs şi candidatul la Camera Deputaţilor József Moldován au îndemnat localnicii la colaborare.

Şirul discursurilor a fost încheiat de cãtre inginerul din Ungaria György Elekes, care a cumpãrat o casã la Siclod acum 15 ani. “Nu am rãdãcini în Transilvania, pur şi simplu m-am îndrãgostit de aceastã zonã. Cred cã Siclod, Inlãceni şi Atia sunt cele mai frumoas sate in regiune şi cã trebuie sã ocrotim acest patrimoniu”, a explicat el. György Elekes a prezentat mai multe poze pentru a arãta cum îşi pierd trãsãturile caracteristice casele vechi secuieşti. El a accentuat faptul cã partimoniul este cea mai mare valoare a satului şi cã acesta trebuie ocrotit.

În încheiere, Csaba Sógor a declarat cã întâlnirea a reuşit sã identifice acele valori care fac din Siclod o localitate unicã şi specialã. “Urmãtorul pas este ca comunitatea localã sã se organizeze, şi am vãzut acum cã este voinţã pentru acest lucru. Consider cã este întotdeauna nevoie de observatori externi pentru a da sfaturi localnicilor pentru cã aceştia vãd greşelile, care nu se vãd din interior. Ne-am adunat azi aici sã prezentãm exemple de bune practici şi sã arãtãm localnicilor cã putem face lucruri bune pentru Siclod prin solidaritate”, a încheiat politicianul maghiar din Transilvania, exprimând posibilitatea orgãnizãrii unei urmãtoare întâlniri pe acest subiect.

Galerie Foto