Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Dans Popular Botorka organizatã între 18-21 octombrie la Bãlan

2012-10-22

Peste zece ansambluri de dans popular din ţarã şi strãinãtate au participat la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Dans Popular Botorka. În ultima zi a festivalului a avut loc o ceremonie religioasã ecumenicã, urmatã de o paradã a costumelor populare. Europarlamentarul Csaba Sógor a participat la evenimentele ultimei zile.


„Pe timpul dictaturii se ştia foarte bine de ce trebuie interzisã mişcarea de dansuri populare şi de ce trebuie împiedicaţi oamenii în practicarea liberã a religiei lor: fãrã credinţa în comunitatea lor oameni devin mai uşor de condus. Prin dansul, portul şi cântecul popular putem duce mai departe cultura strãmoşilor noştri. Trebuie sã preţuim aceste lucruri nu doar ca sã evitãm sã devenim victimele dictaturilor soft, a creditelor bancare sau a culturii uniformizante, ci şi pentru cã prin limba internaţionalã a dansului şi a muzicii putem sã ne apropiem mai mult unii de alţii”, a spus deputatul în discrusul sãu festiv.

„Dansul nu ofenseazã pe nimeni aici în Bãlan, în România sau în Europa, toţi cunosc limba dansului. Cunoaşterea dansului, a muzicii sau a portului popular a celorlalţi ne face mai bogaţi şi astfel devine unitatea prin diversitate principala caracteristicã a Europei. România şi Europa ar fi mai sãracã fãrã cultura popularã maghiarã din Transilvania. Azi ştim deja cã nu bãncile sau instituţiile financiare vor fi cele care vor salva Europa, ci mai degrabã comunitãţile sale, care ţin la cultura, tradiţiile şi limba lor, care ştiu sã lucreze din greu, dar nu au uitat nici cum sã petreacã, sã cânte şi sã danseze” – a declarat deputatul.