Festivalul recoltei de struguri de la Dobra

2012-10-21

Localitatea Dobra din judeţul Satu Mare a gãzduit o dublã festivitate pe data de 20 octombrie: cea de-a cincea ediţie a Festivalului recoltei de struguri a permis şi întâlnirea persoanelor originare din Dobra. Cu rãdãcini în localitate, europarlamentarul UDMR Csaba Sógor ia parte an de an la acest eveniment.


Cea de-a cincea ediţie a Festivalului recoltei de struguri a debutat cu un concurs de gãtit la ceaun, urmat de tradiţionala chemare adresatã sãtenilor şi ceremonia festivã din biserica reformatã. Evenimentul a continuat la statuia pãsãrii turul (pasãre din mitologia poporului maghiar) ridicatã acum cinci ani în grãdina bisericii, unde deputatul István Erdei D., directorul şcolii locale, Zoltán Suhó şi europarlamentarul Csaba Sógor au ţinut discursuri festive.

“Unul dintre strãmoşii mei a primit un titlu nobiliar de la György Rákóczi însuşi pentru cã şi-a apãrat ţara cu sabia – a spus deputatul în deschiderea discursului sãu de la monumentul închinat victimelor celor douã rãzboaie mondiale. „Trebuie sã ne amintim de cei care au fost înaintea noastrã: nume, feţe, pãrinţi, fraţi, cei decedaţi şi cei încã în viaţã. Nu avem voie sã uitãm cã strãmoşii noştri au trãit din acest pãmânt, pe care l-au apãrat şi cu sabia dacã era nevoie. Comemorarea noastrã are valoare doar dacã aceste nume, feţe, povestiri, pãmânturi şi sãbii devin istoria unei comunitãţi, nu doar a unui om sau a unui sat. Altfel, aceastã comemorare este doar o plângere zadarnicã a trecutului”, a declarat deputatul maghiar din Transilvania.

Csaba Sógor considerã cã lumea se schimbã în jurul nostru, azi nu mai e nevoie sã ne apãrãm ţara cu sabia, azi nu trebuie doar sã lucrãm pãmântul ci trebuie sã facem mai mult şi mai bine prin cunoştinţele noastre. „Azi nu mai avem nevoie de martiri ci mai degrabã de eroi supravieţuitori care se bazeazã pe cunoştinţele strãmoşilor dar lucreazã pãmântul mai bine, care iubesc mai mult acest sat, aceastã comunitate şi aceste meleaguri. Victimele celor douã rãzboaie mondiale au murit pentru ţara lor într-un rãzboi inuman, mulţi dintre ei departe de meleagurile natale. Azi mulţi ne îndeamnã sã concurãm între noi, sã luptãm separat pentru aceleaşi scopuri. Ei vor ca noi sã credem cã ne va fi în folos dacã candidãm la alegeri separat, dacã suntem divizaţi” – a spus deputatul în Parlamentul European.

În încheiere s-au depus coroane la statuia pãsãrii turul, manifestare urmatã de un spectacol cultural pregãtit de tineretul din sat şi de petrecerea specificã recoltei de struguri. Veniturile petrecerii vor fi donate bisericii locale pentru construirea unei capele.