Simulare a Parlamentului European pentru candidaţii la stagiaturã în cabinetul deputatului Csaba Sógor

2012-10-14

29 de tineri au participat între 12-14 octombrie la Tabãra Stagiarilor organizatã de cãtre europarlamentarul UDMR Csaba Sógor la Cluj-Napoca în Centrul Diaconic Bethlen Kata.


Csaba Sógor şi-a anunțat programul de stagiaturã pe anul 2013 în luna martie a acestui an. La acesta au aplicat aproape o sutã de tineri. În cabinetul de la Bruxelles a deputatului vor lucra acei tineri maghiari din Transilvania care au trecut de examenul din aceastã varã şi au excelat la programele Taberei Stagiarilor.

Întâlnirea de douã zile a candidaţilor s-a axat pe o simulare a Parlamentului European. Tabãra a început vineri dupã-masã cu prezentarea participanților şi exerciţii de comunicare, urmate de înfiinţarea grupurilor politice şi alegerea oficialilor PE. Derularea programelor a fost facilitatã de cãtre specialiştii în comunicare Magor Kádár şi Szidónia Madaras.

A doua zi a taberei a debutat tot cu exerciţii de comunicare, dupã care Csaba Sógor le-a vorbit candidaţilor. Deputatul a prezentat structura stagiaturii europene: aceasta dureazã de obicei patru sãptãmâni, trei la Bruxelles şi una la Strasbourg. În acest timp stagiarii ajutã munca cabinetului deputatului conform pregãtirii lor profesionale şi dobândesc cunoștiințe despre PE. „Dorim sã acordãm tutoror celor care ajung în PE șansa de a-și dezvolta cunștiințele profesionale precum și rețeaua de relații, pentru cã existã posibilitatea gãsirii unor noi stagiaturi sau chiar de locuri de muncã” – a declarat deputatul, acesta oferind deja posibilitatea de a fi stagiari în PE pentru peste cincizeci de tineri maghiari din Transilvania.

În cadrul taberei tinerii s-au întrecut într-o simulare a Parlamentului European. S-au înfiinţat cinci grupuri politice care au formulat un punct de vedere şi mai multe amendamente privind un raport despre criza economicã. Ulterior, premergãtor votului din cadrul şedinţei plenare, toţi participanţii au pregãtit câte un discurs de câte un minut. „Am cunoscut aici tineri cu abilitãţi foarte bune, aş fi foarte fericit sã lucrez cu fiecare dintre ei. Tabãra mi-a oferit posibilitatea sã cunosc personalitatea candidaţilor, nu doar rezultatele lor de la examen. Nu-mi va fi uşor sã decid cine vor fi cei zece care vor veni la Bruxelles. La aceastã decizie va conta abilitatea de adaptare, deschiderea fațã de noi provocãri şi interesul pentru subiecte europene ale tinerilor” – a conchis europarlamentarul Csaba Sógor.

Galerie Foto