Întâlnire între politicienii UDMR şi reprezentanţii bisericilor istorice maghiare

2012-09-29

Preşedintele UDMR Hunor Kelemen, europarlamentarul Csaba Sógor, deputatul Dénes Seres şi secretarul de stat Attila Markó s-au întâlnit azi, 28 septembrie cu reprezentanţii bisericilor istorice maghiare din judeţul Sãlaj.


„În judeţul Sãlaj am avut întotdeauna o relaţie bunã cu bisericile şi dorim sã menţinem aceastã relaţie şi în viitor. Avem nevoie de dialog şi acţiune comunã, pentru cã acesta este singurul mod în care putem avea o prezenţã eficientã în Parlament” – a declarat Hunor Kelemen la întâlnire. Preşedintele UDMR a mai spus cã Uniunea încearcã sã asigure menţinerea reprezentãrii proporţionate în Parlament; având în vedere cã se preconizeazã o participare mare a românilor la vot, este nevoie ca maghiarii sã obţinã un rezultat mai bun decât la alegerile locale din primãvarã.

„În 2013 se va modifica constituţia, se vor reorganiza regiunile şi se va finaliza legea restituirii proprietãţilor, este aşadar foarte important sã fim prezenţi acolo, unde se vor lua deciziile despre noi” – a conchis Hunor Kelemen.

La întâlnire europarlamentarul Csaba Sógor a vorbit despre oportunitãţile de finanţare UE pentru biserici. Acesta şi-a exprimat pãrerea cã „diferitele segmente ale societãţii, organizaţiile non-guvernamentale, autoritãţile locale şi bisericile trebuie sã se organizeze în parteneriate pentru a fi mai eficienţi. UE nu dã bani pentru construcţia de biserici sau parohiilor, dar are mai multe surse de finanţare accesibile bisericilor prin parteneriate pentru pãstrarea valorilor culturale, cursuri de pregãtire, programe sociale sau chiar pentru amenajarea de parcuri şi locuri de parcare” – a spus europarlamentarul.

Secretarul de stat Attila Markó, care este şi candidat la Camera Deputaţilor în judeţul Covasna, a vorbit despre faptul cã România trebuie sã rezolve rapid problema legii privind restituirea clãdirilor naţionalizate deoarece ţara a primit rãgaz de la instituţiile europene doar pânã la începutul anului 2013. UDMR va susţine în continuare retrocedarea în naturã a bunurilor.