Sógor: Trebuie sã menţinem problema autoguvernãrii pe ordinea de zi

2012-09-26

„Maghiarii din România s-au confruntat din nou cu faptul cã liderii ţãrii nu ţin cont de dezideratele lor. Autoguvernarea minoritãţilor naţionale are multe modele funcţionale în toatã lumea. Propunerea mea a fost o formã posibilã a acestei autoguvernãri, însã se pare cã în acest moment nu putem avea nici mãcar dezbateri de principiu pe acest subiect,” a declarat europarlamentarul UDMR Csaba Sógor în legãturã cu decizia Senatului de a respinge propunerea legislativã privind autonomia Þinutului Secuiesc, o iniţiativã a fostului deputat Dezső Becsek-Garda şi a fostului senator Csaba Sógor din 2005.


Camera deputaţilor a respins propunerea în acelaşi an, însã Senatul, care este forul decizional în acest domeniu, a introdus propunerea pe ordinea de zi doar azi. Senatul a votat în privinţa propunerii legislative pe baza unor rapoarte pregãtite de guvern şi de comisiile de specialitate. Rapoartele au conchis neconstituţionalitatea propunerii din punctul de vedere al suveranitãţii ţãrii, al administraţiei publice şi al folosirii simbolurilor naţionale; astfel senatorii au respins propunerea fãrã dezbatere cu 54 de voturi împotrivã, 2 abţineri şi 5 voturi pentru.

„Autonomia se regãseşte în programul UDMR încã din 1993, de atunci încercãm sã-i familiarizãm pe colegii români cu aceastã idee. Facem acest lucru şi la Bucureşti, şi la Bruxelles, vorbim despre importanţa şi utilitatea autoguvernãrii minoritãţilor naţionale, pãstrând dezideratele maghiarilor pe ordinea de zi. Totuşi, se pare cã mai avem mult de lucru. Votul de azi este un exemplu clar al acestui fapt” – a concluzionat Csaba Sógor.